Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1310 resultaten


ID: 131358 | Landschappelijk element

Bomenrij van gekandelaarde linden Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat (Gent)
In het Klein Begijnhof staat een bomenrij van gekandelaarde lindebomen. Ongeveer midden in de rij werd een boom verwijderd om een toegang te maken voor brandweerwagens. De bomenrij is echter nog steeds beeldbepalend in het begijnhof en ondersteunt er met haar aanwezigheid de rust en stilte.


ID: 131359 | Landschappelijk element

Bomenrij van gekandelaarde linden Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat (Gent)
Een U-vormige lijnaanplanting boort het centrale grasplein van het Klein Begijnhof af. Het betreft een uitgedunde bomenrij van gekandelaarde linden. Op het ogenblik van de inventarisatie in 2013 waren er 8 bomen verdwenen en zijn er nog 29, al dan niet in goede conditie, aanwezig. De bomenrij is beeldbepalend in het begijnhof en ondersteunt er met haar aanwezigheid de rust en stilte.


ID: 122163 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat 77-277 (Gent)
Het Klein Begijnhof werd korte tijd na het Groot Begijnhof opgericht circa 1240. Tussen 1600 en 1700 werd het begijnhof volledig wederopgebouwd. De huizen en conventen zijn geschikt rondom een centraal onregelmatig rechthoekig weiland, de zogenaamde dries afgezoomd met linden en haagbeuken terwijl de zuidoostelijke kant ingenomen wordt door de 17de-eeuwse begijnhofkerk. Tussen 1860 en 1880 werden huizen en conventen bijgebouwd en wederopgebouwd.


ID: 133048 | Landschappelijk element

Hangende zilverlinde in het Muinkpark

Muinkpark (Gent)
Het Muinkpark is een overblijfsel van de Gentse dierentuin die in 1851, na de verwerving van 3,3 ha weiland, door de Gentse Maatschappij voor Natuurlijke Historie werd aangelegd. Deze Hangende zilverlinde heeft een stamomtrek van meer dan 3 meter en behoort tot de eerste aanplantgeneratie in het Muinkpark.


ID: 131555 | Landschappelijk element

Oude etagelinde bij de Grote Hofstede

Oostdonkstraat 5 (Gent)
Op het erf van de Grote Hofstede staat aan de straatzijde een oude lindeboom. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 445 cm. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde.


ID: 130766 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de door muren besloten abdijtuin bij de oude Abdij van Drongen en ongeveer parallel met de Oude-Abdijstraat staat een gekandelaarde lindendreef van circa 130 meter lang en bestaande uit 52 exemplaren. Deze dreef voorzag in een lommerrijke wandeling tijdens het werken in de tuin en bij het brevieren.


ID: 130767 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de door muren besloten abdijtuin bij de oude Abdij van Drongen, ongeveer centraal gelegen in de tuin, ligt een gekandelaarde lindedreef van circa 145 meter lang en bestaande uit nog 59 exemplaren, 16 exemplaren zijn reeds verdwenen. Deze dreef voorzag in een lommerrijke wandeling tijdens het werken in de tuin en bij het brevieren.


ID: 130769 | Landschappelijk element

Dreef van gekandelaarde lindes bij oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
Een lindendreef van ongeveer 300 meter lang verbindt de tuinen van de oude Abdij van Drongen met de Leie, die het abdijpark aan de oostzijde afsluit. Achtentachtig bomen werden geteld in de dreef, die allemaal als etageboom werden gesnoeid. De onderste gesteltakken zijn in een horizontaal vlak geleid en worden periodiek bijgeknipt. Ze bieden op deze wijze een lommerrijke aanplanting.


ID: 304245 | Landschappelijk element

Zichtas met rijen zomerlindes Kasteeldomein Borluut

Overmeersstraat, Vierschaarlaan (Gent)
Een zichtas, die vanuit het kasteel in zuidelijke richting werd aangelegd, met twee flankerende bomenrijen van zomerlinde. Deze zichtas is 325 meter lang en loopt tot aan de Kortrijksesteenweg. Tussen de bomenrijen is een grasplein als zichtas aangelegd, de ruime plantafstand tussen de rijen bedraagt 16 meter. In de rijen zijn de bomen aangeplant met een relatief kleine plantafstand van 4,5 meter. In totaal is er ruimte voor 159 bomen, op het moment van de inventarisatie zijn er 31 verdwenen en zijn er nog 128. Tussen de zomerlindes werd inboet uitgevoerd met Hollandse linde.


ID: 306482 | Landschappelijk element

Koningslinde als herdenkingsboom

Paul Bergmansdreef (Gent)
Centraal in het Citadelpark in Gent, langs de Paul Bergmansdreef, staat er een jonge, opgaande koningslinde (Tilia (x) europaea 'Pallida). Deze boom is in 1990 geplant ter ere van koning Boudewijn. In dat jaar zijn er op verschillende locaties in het land koningsbomen aangeplant naar aanleiding van zijn 60ste verjaardag en om zijn 40-jarige koningschap te vieren.