1496 resultaten
ID: 29617 | Bouwkundig element
Riddersstraat 11 (Brugge)
Classicistisch herenhuis met bijhorend koetshuis; aanvankelijk dubbelhuisopstand uit het vierde kwart van de 18de eeuw ter vervanging van twee diephuizen. 1832: wijzigen van muuropeningen - onder meer middendeur tot venster -, aanpassen van de oorspronkelijk geprofileerde omlijsting en verbouwen van de twee linker traveeën tot poorttravee.
ID: 29618 | Bouwkundig element
Riddersstraat 12 (Brugge)
Classicistisch herenhuis op L-vormige plattegrond uit het vierde kwart van de 18de eeuw van tien traveeën + onregelmatige travee en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, zwarte gegolfde pannen).
ID: 29619 | Bouwkundig element
Riddersstraat 13 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); U-vormige plattegrond.
ID: 29620 | Bouwkundig element
Riddersstraat 14 (Brugge)
Laatclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat).
ID: 29621 | Bouwkundig element
Riddersstraat 16-18 (Brugge)
Dit hoekpand bij de Twijnstraat heeft een verzorgde lijstgevel van 1837, die een typisch voorbeeld is van een laatclassicistische gevel. De gevel is opgebouwd volgens de gulden snede. De begane grond wordt getypeerd door imitatievoegen uitstralend boven de rondboogvensters. De deur en de vensters zijn voorzien van origineel, zeer verzorgd en zeldzaam schrijnwerk. De constructieve elementen verwijzen naar een oude kern. Het interieur is vrij sober aangekleed in empire- en rococostijl.
ID: 200816 | Bouwkundig element
Riddersstraat 9 (Brugge)
Herenhuis met een dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een pannen schilddak. Het huidige uitzicht is het resultaat van diverse wijzigingen. Volgens de kaart van Marcus Gerards (1562) stond hier een imposante schermgevel.
ID: 77513 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.
ID: 82779 | Bouwkundig element
Rozendal 7 (Brugge)
Laatclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw afgelijnd door een omlopende tandrij en kroonlijst. Sporen van puntgevel met vlechtingen in de zijgevel wijzen op een oudere kern.
ID: 82151 | Bouwkundig element
Schaarstraat 14-16 (Brugge)
Samenstel van twee breedhuizen van samen acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder één schilddak (Vlaamse pannen), gebouwd in 1851. Laatclassicistische eenheidsbebouwing met bepleisterde en beschilderde lijstgevel.
ID: 82153 | Bouwkundig element
Schaarstraat 22-30 (Brugge)
Laatclassicistische eenheidsbebouwing van de jaren 1852, voornamelijk zoals ter vervanging van lage huisjes, onder meer nummer 26 met tweeledige Vlaamse gevel.