Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 200881 | Bouwkundig element

Fontein

Louise Mariekaai (Oudenaarde)
In 1852 werd de aanwezige openbare waterverdeling van de Pamelewijk vervangen door deze veel grotere fontein, ontworpen door architect Charles Vanderstraeten en toegewijd aan de nagedachtenis van koningin Louise-Marie d’Orléans. De hardstenen fontein is geïnspireerd op de fonteinen van de Place de la Concorde te Parijs, maar heeft veel kleinere afmetingen.


ID: 133053 | Landschappelijk element

Parterre met decoratieve randpalmaanplanting Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 9 (Oudenaarde)
De pandhof van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal is sierlijk aangelegd met verschillende buxusparterres met onder andere enkele cirkelmotieven.


ID: 27645 | Bouwkundig element

Sint-Amelbergakapel in neoromaanse stijl

Materplein (Oudenaarde)
Georiënteerde kapel, opgericht in 1915-1916 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe op kosten van de familie van griffier Verheyden van Oudenaarde. Eenbeukige kapel van vier traveeën met smaller recht gesloten koor van twee traveeën. Architecturaal verzorgde neoromaanse constructie met gevels overwegend van grijze natuurstenen blokken; koor met muurvelden van bruine ijzerhoudende natuursteen. Interieur met houten tongewelf en wanddecoratie met muurschilderingen in sgraffito met art-nouveau-inslag door E. Fobert.


ID: 27427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Louisa met park

Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.


ID: 130904 | Landschappelijk element

Knotlindenrij als schermbeplanting bij Begijnhof

Achterburg 1 (Oudenaarde)
Lindenrij van vier geknotte linden in het begijnhof. De bomenrij is aangeplant bij een zuidgevel en is er als zonnescherm aangebracht.


ID: 131540 | Landschappelijk element

Japanse notenboom bij Huis de Lalaing

Bourgondiëstraat 9 (Oudenaarde)
Een Japanse notenboom die vermoedelijk is aangeplant op het einde van de 19de eeuw staat in de achtertuin van het Huis de Lalaing. De boom heeft een stamomtrek van 381 cm (2009), wat voor deze soort bijzonder is.


ID: 306483 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Tacambaroplein (Oudenaarde)
De opgaande zilverlinde is op 8 mei 1975 aangeplant als vredesboom. De boom herdenkt de verbroedering van de Oudenaardse Oudstrijders en Gelijkgesetelden uit beide Wereldoorlogen.


ID: 130890 | Landschappelijk element

Sint-Hilariuslinde

Doorn (Oudenaarde)
Op de grens met Oudenaarde, Mullem en Huise, bij het kruispunt van de Doorn met Loweg en Sint-Hilariuslindestraat staat de Sint-Hilariuslinde. Het is een oude linde gelegen binnen het openbare domein van de beschermde kasseiweg "Doorn". De boom staat op een heuveltje en is ooit als opgaande boom aangeplant. De boom heeft een uitgebroken kruin en een zware stamcaviteit.


ID: 130895 | Landschappelijk element

Peerie's linde

Pruimelstraat, Westerring (Oudenaarde)
De Hollandse linde bevindt zich in een insprong van een groot industrieel gebouw langs de N60 (Gent - Valenciennes), in de Oudenaardse industriezone ‘De Bruwaan’, ter hoogte van de Pruimelstraat. Als boom ingeplant bij een kruispunt van wegen, refererend aan de voormalige agrarische context en mogelijk geplant als herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708 is deze linde vrij zeldzaam te noemen.


ID: 28827 | Bouwkundig element

Villa

Louis Vangrootenbruelstraat 79 (Ronse)
Villa volgens bouwplan naar ontwerp van architect Albert Vanderweeën (Oudenaarde), van 1937.