Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1180 resultaten


ID: 81984 | Bouwkundig element

Brandstraat achter segmentboogpoort

Katelijnestraat 33 (Brugge)
Voormalig brandstraatje achter segmentboogpoortje met afgeschuinde dagkanten onder een segmentboognisje met Mariabeeld en Kind.


ID: 81988 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Katelijnestraat 40 (Brugge)
Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, waarvoor plan van 1883 met weergave van het bestaande, af te breken diephuis van twee bouwlagen met trapgevel. "Kunstige Herstelling" van 1983.


ID: 81989 | Bouwkundig element

Stadswoning In 't Raepsaet

Katelijnestraat 43 (Brugge)
Hoekpand van drie + afgesnuite hoek + vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat; Vlaamse pannen), mogelijk met oudere kern. Sinds 1998, deels in gebruik als diamantmuseum.


ID: 81996 | Bouwkundig element

Klooster

Katelijnestraat 65, 65A (Brugge)
Hotelcomplex, deels ondergebracht in het voormalige kloostergebouw van de alexianen of cellenbroeders. Laatst genoemde orde, ontstaan in de loop van de 13de eeuw, doch pas circa 1475 aanwezig in Brugge en verjaagd uit hun klooster in 1794. Nadien inrichten van gebouwen als militaire gevangenis en magazijn. Vanaf 1841 ingenomen door de broeders der liefde en gebruikt als klooster met school en bejaardenafdeling.


ID: 84406 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Katelijnestraat 66 (Brugge)
Samenstel van twee diephuizen van samen vijf + zeven traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle zadeldaken (leien), met 18de-eeuwse kern, zie balklagen en dakconstructie bestaande uit schaargebinten en koningsstijl. Verankerde bakstenen trapgevels 7 treden + topstuk), resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1901 naar ontwerp van architect C. De Wulf (Brugge).


ID: 82001 | Bouwkundig element

Bogardenschool

Katelijnestraat 86-88 (Brugge)
Gebouwencomplex met kern teruggaand tot de 16de eeuw, opgetrokken op U-vormige plattegrond rondom een binnentuin, afgesloten door een poortgebouwtje en smeedijzeren hek gebouwd in 1895 naar ontwerp van stadsarchitect C. De Wulf (Brugge).


ID: 29382 | Bouwkundig element

Stadswoning met beeldnis

Kelkstraat 7 (Brugge)
Heden dubbelhuis met ongelijke travee-indeling en twee bouwlagen onder zadeldak; uit de 17de eeuw, in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, zie sporen van gedichte korfboogopening en poort links, van 1960 in plaats van smallere korfboogpoort. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1993 naar ontwerp van architect F. Sohier (Brugge).


ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lucht

Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.


ID: 205255 | Bouwkundig element

Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Koning Albert I-laan (Brugge)
Ruiterstandbeeld van Koning Albert, toegewijd aan de koning en zijn leger 1914-1918 en omschreven als een bevrijdingsgedenkteken. Het bronzen beeld is een ontwerp van de Brugse beeldhouwer Octave Rotsaert en werd pas in 1954 ingehuldigd.


ID: 29393 | Bouwkundig element

Huis De Groote Blaasbalk

Korte Riddersstraat 1 (Brugge)
Twee huizen op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Opgetrokken als historiserende "Kunstige Herstelling" in 1944 naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge).