Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

425 resultaten


ID: 23174 | Bouwkundig element

Rentmeestershuis van het Sint-Servaaskapittel van Maastricht

Zepperen-Dorp 12 (Sint-Truiden)
Verblijfplaats van de kanunnik-rijproost, vertegenwoordiger van het kapittel. Herenhuis met hoevegebouwen, achteruit gelegen ten opzichte van de straat, ten oosten van de kerk.


ID: 72116 | Bouwkundig element

Hoeve La Folie

Elleboogstraat 14 (Spiere-Helkijn)
Historische hoeve zogenaamd "La Folie", gelegen op 100 m van de kerk en de Schelde. Gebouwen opgetrokken circa 1630 in opdracht van André Catulle (zie wapenschild in achtergevel torenpoort), aartsdiaken en vicaris-generaal van het bisdom Doornik.


ID: 72168 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Stationsstraat 55 (Spiere-Helkijn)
Hoeve gelegen in de onmiddellijke omgeving van het kasteel van Helkijn, voor het eerst vermeld in 1627. Ze was toen in eigendom van A. Catulle en bestond uit een woonhuis, een schuur, stallen, een (duiven)toren, een bakhuis, twee nieuwe kamers en een woning voor de pachter. Als volledig omwalde hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Door Serafijn Vermote getekend in 1813 met als titel "Vue prise à Helchin près du Vieux chateau devasté".


ID: 42808 | Bouwkundig element

Hof van Oudenvoorde

Stationsstraat 49 (Tervuren)
Gesloten hoeve met huidige uitzicht uit de 18de eeuw maar waarvan een aantal onderdelen met 17de-eeuwse kern, is gelegen te midden van glooiende weiden.


ID: 23183 | Bouwkundig element

Bierhoeve

Turnhoutsebaan 20 (Tessenderlo)
Hoeve met losstaande bestanddelen, met kern uit eind 18de begin 19de eeuw, in de loop van de 19de eeuw aangepast.


ID: 87221 | Bouwkundig element

Steenovenhoeve

Uitweg 12 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen daterend uit de 19de eeuw, gelegen op het einde van de Uitweg, die een oorspronkelijke functie heeft als toegangsweg tot de hoeve. Een oost-west georiënteerd boerenhuis staat aan de noordzijde van het erf en werd verbouw omstreeks 1855 en later in de 20ste eeuw. Ten zuidoosten van het woonhuis ligt een overgroeide half ondergrondse gemetselde aardappelkelder met duivenhokje. Aan de noordzijde is een bakhuisje aangebouwd. Ten zuidwesten, haaks op het woonhuis, bevindt zich de schuur met stal in het verlengde, gedateerd 1884.


ID: 87077 | Bouwkundig element

Hof 't Wallant

Vinktstraat 134 (Tielt)
Historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant". Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken.


ID: 43115 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Begijnenstraat 1 (Tienen)
Gesloten hoeve uit de 18de eeuw, bak- en zandsteenbouw, poorttoren met duifhuis, boerenhuis en aanhorigheden opgetrokken rondom een veelzijdige binnenhof.


ID: 42628 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Bosselenhof

Bosschelstraat 75 (Tienen)
Vierkanthoeve, met poortgebouw met duifhuis, stallen, schuur en het boerenhuis alle uit 1736, uitbreidingen en verbouwingen in neorenaissancestijl van 1914.


ID: 43069 | Bouwkundig element

Huis Nazareth

Doolhofstraat 1, Goetsenhovenplein 22 (Tienen)
18de-eeuws kasteel met hoeve, oudste gedeelte is een middeleeuwse slottoren met overwelfde benedenverdieping, in 1898 en volgende uitbreidingen, aanpassingen en oprichting kapel.