Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 26546 | Bouwkundig element

Verenigingsgebouw katholieke werkmanskring

Kleine Kerkstraat 4 (Gent)
Lang, rechthoekig gebouw van twee verdiepingen en twaalf traveeën, onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, pannen), naar verluidt daterend van 1875.


ID: 18371 | Bouwkundig element

Ciné Rex

Koningin Maria Hendrikaplein 35 (Gent)
Bioscoopgebouw Ciné Rex in baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, naar ontwerp van architect Geo Henderick van 1933. Voorgevel opgesplitst in twee registers, een gecementeerde geschilderde onderbouw onder brede luifel met ingangshal en een verticaal gemarkeerde gele bakstenen bovenbouw.


ID: 25727 | Bouwkundig element

Koninklijke Opera en Posterijen

Koophandelsplein 21-22, Schouwburgstraat 3-7 (Gent)
De Koninklijke Opera werd in 1837-40 door architect Louis Roelandt gebouwd waar vroeger de Sint-Sebastiaansgile zetelde. Het neoclassicistisch complex werd aan de zijde van het Koophandelsplein in 1910-13 uitgebreid met post-telegraafkantoor en vredegerecht onder leiding van Charles Van Rysselberghe.


ID: 301532 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren en omgeving

Korianderstraat, Lammerstraat, Platteberg, Romain Deconinckplein, Savaanstraat, Sint-Pietersnieuwstraat, Walpoortstraat (Gent)
De wijk gelegen aan de kruising van de Lammerstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat wordt gekenmerkt door enkele grote gebouwen zoals het voormalige wintercircus, de Minardschouwburg en de voormalige kantoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren.


ID: 21325 | Bouwkundig element

Minardschouwburg

Korianderstraat 13, Romain Deconinckplein 2 (Gent)
Zo genoemd naar de bouwkundige Louis Minard die op eigen kosten de schouwburg met het koffiehuis oprichtte in 1846. Voorgevel ontworpen door L. Minard volgens bouwaanvraag van 1846: bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën met twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Heringericht tussen 1905 en 1908 naar ontwerp van architect J.P. Ledoux.


ID: 19370 | Bouwkundig element

Feestzaal Coliseum

Kuiperskaai 39 (Gent)
Voormalige feestzaal Grand Palais Valentino, uit eind 19de eeuw, in 1911 volledig vernieuwd in art-nouveaustijl naar ontwerp van architect Geo Henderick. Bepleisterde voorgevel met brede middentravee onder halfcirkelvormige booglijst die de vorm van het binnenspant volgt en schuinoplopende kroonlijst.


ID: 21148 | Bouwkundig element

Theater Nieuw Circus

Lammerstraat 13, Sint-Pietersnieuwstraat 9-13, 13A (Gent)
Nieuw Circus, volgens archiefstukken opgetrokken in 1894 met voorgevel en hoofdingang in de Sint-Pietersnieuwstraat. Na de brand van 12 december 1920 bleef enkel de voorgevel overeind staan. Door architect J.P. Ledoux werd in 1923 een theater ontworpen dat kon omgevormd worden tot circus, plaats biedend aan 3.400 mensen en uitgerust met allerhande technische snufjes. Heden rest de betonnen ruwbouw met de buitenste gedeelten van de drie galerijen en de ijzeren constructie van het koepelgewelf.


ID: 19466 | Bouwkundig element

Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting

Lange Violettestraat 277A (Gent)
Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting, opgetrokken in 1851-1853 naar ontwerp van architect Louis Roelandt. Bouwwerk in neoromaanse stijl uit baksteen met verwerking van Ecaussinessteen. Voorgevel aan de zuidkant met brede tuitgevel met drie traveeën en één bouwlaag. Linkerzijgevel opgevat als lijstgevel van tien traveeën, met links een oorlogsmonument.


ID: 26559 | Bouwkundig element

Vergaderlokaal van de harmonie Concordia

Ledebergplein 29-30 (Gent)
Vergaderlokaal van de harmonie Concordia gebouwd door notaris J. Eggermont, naar verluidt sinds 1883 gemeentehuis en tevens burgerwachtkazerne. Imposant neoclassicistisch bouwwerk van drie bouwlagen met entresol en negen traveeën, onder zadeldak, volgens kadastergegevens daterend van 1878.


ID: 26484 | Bouwkundig element

Ensemble in art-nouveaustijl

Leo Tertzweillaan 22 (Gent)
Voormalige toegang tot de verdwenen Liberale Kring. Art-nouveau-ensemble, volgens kadastergegevens van 1913 bestaande uit een dubbelhuis van drie bouwlagen met plat dak. Geflankeerd door gelijkaardige aanbouwsels van één travee en één bouwlaag. Breed vijflicht van bovenste verdieping met verdiepte borstweringen gevuld met gekleurde faiencetegeltableaus met bloemmotieven.