Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 135223 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Maarkebeek stroomafwaarts Maarke

Etikhove, Maarke-Kerkem (Maarkedal), Oudenaarde (Oudenaarde)
In de vallei van de Maarkebeek is de meanderende beek dikwijls vergezeld van beekbegeleidende vegetatie en watermolens, zoals de Ladeuzemolen. Ten noorden van de beek ligt een steile helling met taluds en perceelsrandbegroeiing. Op de top van de heuvel ligt de kouter als open akkerlandgebied met verschillende holle wegen. De kapel van Kerselare gaat terug tot de 15de eeuw en is een bekend bedevaartsoord met de ommegang van O.-L.- Vrouw van Zeven Weeën. Op de zuidflank van de Kapelleberg staat de bedevaartskapel van Sint-Vincentius. Boven op de Edelareberg ligt het voormalige Kezelfort gebouwd onder het Hollands Bewind als gedetacheerd werk van de vesting Oudenaarde. Op de helling tussen de Kapellekouter en de Maarkebeek staan verschillende indrukwekkende gesloten hoeven uit de 18de eeuw.


ID: 27500 | Bouwkundig element

Reeks arbeiderswoningen

Annekensstraat 7-21 (Oudenaarde)
Diephuizen van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldaken, opgericht in het begin van de 20ste eeuw door L. Beaucarne. Aanvankelijk bakstenen puntgevels met centraal zoldervenster; getoogde muuropeningen en uitspringende bakstenen druiplijsten.


ID: 303023 | Archeologisch geheel

Meerperiode sitecomplex in alluviale context in de Scheldevallei

Nederename, Oudenaarde, Welden (Oudenaarde), Nederzwalm-Hermelgem (Zwalm)
De afgebakende zone bestaat voor de grootste deel uit de alluviale vlakte van de Schelde. In deze vlakte is een aantal hoger gelegen ruggen (donken) prominent aanwezig. Op deze ruggen is een groot aantal vondsten aangetroffen, die wijzen op de aanwezigheid van archeologische sites uit het mesolithicum, het neolithicum, de bronstijd, de ijzertijd, de Romeinse periode, en de middeleeuwen. Zeer talrijk zijn vondstenclusters van lithisch materiaal (vuursteen, wommersomkwartsiet).


ID: 27402 | Bouwkundig element

Brouwerij Liefmans

Aalststraat 200 (Oudenaarde)
In 1927 werd de vergunning verleend tot het bouwen van een volledig nieuwe brouwerij aan de oostelijke Schelde-oever op grondgebied Edelare. Baksteenbouw met beton in verschillende volumes onder plat dak met grotendeels behouden infrastructuur. In de lagere bijgebouwen is er naast de vroegere schrijnwerkerij en smidse een klein museum ondergebracht.


ID: 28333 | Bouwkundig element

Spoorwachterswoning

Stationsstraat 66 (Kluisbergen)
Spoorwachtershuisje aan begin jaren 1890 aangelegde spoorlijn Oudenaarde-Herseaux. Rechthoekig gebouwtje met verhoogde begane grond en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met dakoverstek.


ID: 27502 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Annekensstraat 14, 18-20, 30-34 (Oudenaarde)
Zes arbeiderswoningen, die deel uitmaakten van een huizenrij van twaalf dubbelhuizen van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldaken, opgericht eind 19de eeuw door filantroop M. Van der Straeten.


ID: 27381 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Meerspoort 31 (Oudenaarde)
Achter hoge ligusterhaag in ommuurde tuin ingeplant dubbeluis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw, sinds 1938 in bezit van de hoedenfabrikant Haelters met links ervan het werkhuis en nieuwe woning van 1947 naar ontwerp van architect A. Vanderweëen.


ID: 27396 | Bouwkundig element

Kantoor- en fabrieksgebouw Aldia

Aalststraat 3 (Oudenaarde)
Fabriek van confituur en fruitconserven, opgericht in 1924. Bedrijf gestart op Edelareberg in 1921. Het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd kantoorgebouw rechts van de fabriek en het nieuwe fabrieksgebouw met garages en opslag van grondstoffen aan de overkant van de straat bleven bewaard. Het oude bakstenen bedrijfsgebouw van zeven traveeën onder raekemdaken is niet bewaard.


ID: 27372 | Bouwkundig element

Molenaarshuis en herberg De Vier Armen

Gentstraat 140 (Oudenaarde)
Voormalig molenaarshuis en herberg zogenaamd "De Vier Armen" (zie kruispunt van de Gentstraat en de Doornikse Heerweg) met molenberg van de stenen olie- en korenwindmolen zogenaamd "De Spriet", reeds in kaart gebracht door de Ferraris (1771-78), vernield in 1918.


ID: 27371 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Gentstraat (Oudenaarde)
Bakstenen kapel, gebouwd in 1946 naar ontwerp van architect A. Cheyns. Eénbeukige kapel met voorpuntgevel en bekronend klokkentorentje, rondboogdeur en gekoppelde venstertjes in zijgevel.