Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

487 resultaten


ID: 87646 | Bouwkundig element

Nieuwbrug

Berkstraat (Oostrozebeke)
"Nieuwbrug", leidt de Berkstraat over de Mandel. Volgens een document van 1636 hoort de brug samen met de andere Mandelbruggen toe aan de baron van Ingelmunster. Deze beheert de doorvaart op de Mandel vanaf Izegem tot aan de Leie, wat hem tevens recht geeft om tol te eisen. De oude benaming "Steenbrugghe", zie een document uit 1636, wijst op het feit dat dit toen de enige stenen brug over de Mandel was. Circa 1766 zou er een nieuwe stenen brug over de Mandel worden gebouwd.


ID: 87725 | Bouwkundig element

Smetsbrug

Meulebekesteenweg (Oostrozebeke)
Leidt de Meulebekesteenweg over de Mandel. Betonnen brug met datum "1942" opengewerkt met rechthoekige blindnissen en flankerende bakstenen muurtjes met ezelsrug.


ID: 87790 | Bouwkundig element

Smallestokbrug

Tieltsteenweg (Oostrozebeke)
De brug staat al aangeduid op een figuratieve kaart van 1639 als "Smallestockbrugghe" waardoor de Tieltsteenweg vroeger "Smallestokstraat" werd genoemd. De naamgeving verwijst naar de vroegere overbrugging (door middel van een boomstam). Witbeschilderde betonnen brug opengewerkt met rechthoekige blindnissen en met datum "1942".


ID: 87815 | Bouwkundig element

Brug over de Distelbeek

Wantestraat (Oostrozebeke)
Brug leidt de Wantestraat over de Distelbeek. Geasfalteerd wegdek en twee voetpaden. Gietijzeren balustrade.


ID: 27545 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Axelwalle

Axelwalle 15 (Oudenaarde)
Het geheel van kasteel met dubbele omgrachting, bossen, landerijen, parken en vijvers bestond tot de jaren 1840. Naar ontwerp van architect A. Degeyter werd een nieuw kasteel in 1978 groter heropgebouwd op de kasteelsite met onder meer gerecupereerde materialen van het voormalige kasteel. De vroegere kelders bleven bewaard. Groots domein langs twee lanen met kastanjebomen te bereiken, namelijk ten zuidwesten langs Axelwalle en ten noordoosten langs Zingem.


ID: 212488 | Bouwkundig element

Bizonbeelden en gedenkplaten van de Ohiobrug

Ohiostraat (Oudenaarde)
Ter nagedachtenis van de Slag aan de Schelde schonk de Amerikaanse staat Ohio een brug als oorlogsgedenkteken, de Thirty-seventh Division Memorial Bridge, op de plaats waar de Amerikaanse troepen de Schelde overstaken. Op de brug werden bizonbeelden en gedenkplaten aangebracht. De brug werd vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog maar later terug opgebouwd, inclusief beelden en gedenkplaten.


ID: 27535 | Bouwkundig element

Landhuis

Wallestraat 18 (Oudenaarde)
Kasteeltje met voorgevel palend aan de voorste walgracht en met voordeur door een lange smalle gemetste boogbrug over de brede walgracht verbonden met de straat. Omhaagd goed met smal en decoratief uitgewerkt toegangshek tussen zware, bepleisterde gemetste vierkante hekpijlers op sokkel en afgedekt door een hardstenen dekplaat met dito bolbekroning. Kasteeltje waarschijnlijk van laatmiddeleeuwse oorsprong, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw of eerste helft 18de eeuw, doch aangepast in de 19de eeuw en voornamelijk gewijzigd in de 20ste eeuw.


ID: 45597 | Bouwkundig element

IJzeren ophaalbrug

Oostendsesteenweg (Oudenburg)
Hagebrug, ijzeren ophaalbrug van begin 20ste eeuw over het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort.


ID: 45599 | Bouwkundig element

Het sluizencomplex Plassendale

Plassendale (Oudenburg)
Sluizencomplex van twee getijdensluizen en zwaaikom ten noorden van Oudenburg op het noordoost-zuidwest-kanaal Plassendale-Nieuwpoort en haaks op het oost-west-kanaal Brugge-Oostende.


ID: 86194 | Bouwkundig element

Commanderij van de Duitse Orde

Kasteelstraat 2-4 (Oudsbergen)
De commanderij van Gruitrode was een belangrijke vestiging; veel hier dienst doende commandeurs werden later landcommandeur van de balie Alden Biesen.