Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

486 resultaten


ID: 9586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Stephanus-vindingparochie met tuin

Halleweg 15 (Sint-Lievens-Houtem)
Huidige pastorie met tuin uit 1859 naar ontwerp van Bernard Latte en Jozef Demanet, op de omwalde gronden van de oude pastorie. De voorgevel van de oude pastorie zou dienst doen als achtergevel van de nieuwe; wat de bouwsporen in de achtergevel en binnenkoer verklaart. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, bekroond met een klokkenruitertje. Tegen de oostkant van de wal situeren zich nog een reeks bakstenen stallen van één bouwlaag onder een zadeldak.


ID: 134313 | Landschappelijk element

Domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.


ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.


ID: 201006 | Bouwkundig element

Sluis 9 en bijhorende brug

Sasplein (Sint-Pieters-Leeuw)
Huidig sas met trechtervormig verloop, sluiskom met metalen poorten en ijzeren reling, opklimmend tot het begin van de jaren 1930, in 1940 werd de brug door het Engelse leger opgeblazen, doch naderhand hersteld.


ID: 40636 | Bouwkundig element

Watermolen van Volsem

Victor Nonnemanstraat 34, 32B (Sint-Pieters-Leeuw)
Het huidige ensemble, opklimmend tot 1553, omvat de molenaarswoning met rechts het molenhuis, in hun huidige vorm 18de-eeuws en links een schuurtje van 1906, ook het sluiswerk van de vroegere moleninfrastructuur met aan de straat de rondboogbrug en een spaarbekken.


ID: 23016 | Bouwkundig element

Kasteel van Nieuwenhoven en kasteelhoeve

Engelbamp 55 (Sint-Truiden)
Sinds het vierde kwart van de 13de eeuw speelhof en zomerverblijf van de abten van Sint-Truiden. De huidige hoeve werd gebouwd door abt Hubert Germeys, het kasteel door abt Jozef van Herck.


ID: 23139 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Schoorbroekstraat (Sint-Truiden)
Spoorwegbrug van de oorspronkelijke lijn Landen-Sint-Truiden.


ID: 72168 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Stationsstraat 55 (Spiere-Helkijn)
Hoeve gelegen in de onmiddellijke omgeving van het kasteel van Helkijn, voor het eerst vermeld in 1627. Ze was toen in eigendom van A. Catulle en bestond uit een woonhuis, een schuur, stallen, een (duiven)toren, een bakhuis, twee nieuwe kamers en een woning voor de pachter. Als volledig omwalde hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Door Serafijn Vermote getekend in 1813 met als titel "Vue prise à Helchin près du Vieux chateau devasté".


ID: 14212 | Bouwkundig element

Kasteel Ravenhof

Oud Broek 2 (Stabroek)
Rechthoekig kasteel uit het eerste kwart van de 19de en de 20ste eeuw, ingeplant in rechthoekig omgracht domein, gelegen in Moretusbos.


ID: 307006 | Bouwkundig element

Brug over de Molenbeek

Gempstraat (Tielt-Winge)
De stenen brug over de Molenbeek in het gehucht Gempe is reeds te zien op de Ferrariskaart. De brug werd gebouwd in ijzerzandsteen met gebruik van een rondboog. De brug gaf toegang tot de vroegere afspanning De Drie Haringhe.