Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 35890 | Bouwkundig element

Site Remuemolen

Loveldstraat 39 (Destelbergen)
Site met molenaarswoning, maalderij en romp van een stenen beltmolen met doorgang. De naam Remuemolen is genoemd naar de familie, die sinds de tweede helft van de 20ste eeuw eigenaar is. De stenen bergmolen werd in 1867-1868 opgetrokken als korenmolen. Naast de molen werd in 1884 een stoommaalderij gebouwd. De boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak dateert uit de 19de eeuw.


ID: 35941 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenakkerstraat 25 (Destelbergen)
Vroeger een geheel vormend met nummer 27, samen omringd door een enkelvoudige rechthoekige omgrachting en afhangend van het Goed ten Durpe. Waarschijnlijk site van de in het vierde kwart van de 18de eeuw bij het goed horende stokerij. Heden een hoeve met boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder overstekend zadeldak.


ID: 135346 | Landschappelijk geheel

De Maten

Diepenbeek (Diepenbeek), Genk (Genk), Hasselt (Hasselt)
De Maten, op de grens van de gemeenten Genk en Diepenbeek, zijn een deel van een moerassige zone die zich uitstrekt langsheen de zuidwestelijke rand van het Kempens plateau en langzaam naar de Demer afhelt. Het is een nagenoeg vlak gebied waarin - evenwijdig aan de Stiemerbeek - een reeks duinkammen voorkomt. In de veen- en moerasgebieden langs de Stiemer werden vanaf de 15de eeuw gaandeweg, ten behoeve van de visteelt, een 35-tal visvijvers (weyers) aangelegd die grotendeels nog steeds herkenbaar zijn in het landschap. In het uiterste noordoostelijke punt van het gebied is een watermolen op de Stiemerbeek gelegen.


ID: 21498 | Bouwkundig element

Gebouwen, resten brouwerij-mouterij, stokerij Jagenau

Dorpsstraat 24-26 (Diepenbeek)
In de achterbouw bevinden zich de resten van de vroegere brouwerij-mouterij uit 1890 en nadien eveneens gedurende enige tijd stokerij Jagenau. Voornamelijk bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken.


ID: 21501 | Bouwkundig element

Winkel en appartementen, brouwerij schoofs

Dorpsstraat 37 (Diepenbeek)
Op deze plaats lag de vroegere Brouwerij Emile Schoofs, ontstaan en gegroeid vanaf 1840. De brouwerij werd tot winkel en appartementen verbouwd.


ID: 21493 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Dorpsstraat 5 (Diepenbeek)
Boerenburgerhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit de 19de eeuw. In achterbouw, palend aan de Kogelstraat: de voormalige bakkerij en mechanische maalderij Koelen, ontstaan einde 19de eeuw.


ID: 21585 | Bouwkundig element

Hoeve

Reitje 7 (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.


ID: 21594 | Bouwkundig element

Graanmolen

Stationsstraat 16 (Diepenbeek)
De voormalige mechanische graanmolen van de Weduwe Hendrik Beeken, opgericht in 1922 en buiten bedrijf sedert 1971, is gelegen achter het woonhuis.


ID: 41737 | Bouwkundig element

Brouwerij

Koning Albertstraat 46 (Diest)
Ruim langshuis met twee verdiepingen en barok getint middenrisaliet uit de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw.


ID: 41739 | Bouwkundig element

Brouwerij De Drie Kronen

Koning Albertstraat 72A-B (Diest)
Drie verdiepingen hoog gebouw uit midden 18de eeuw, met rechthoekige vensters en hoofdaccent op het middenrisaliet.