Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

446 resultaten


ID: 56836 | Bouwkundig element

Houtdok en Zwaaidok

Houtkaai (Oostende)
Houtdok en Zwaaidok. Behoren samen met het Vlotdok tot de "Nieuwe Handelsdokken", de huidige Handelshaven, uitgevoerd in het kader van een uitbreiding van de haven van 1898 tot 1914. 1906: ten zuiden van het Zwaaidok wordt een rangeeremplacement aangelegd.


ID: 56823 | Bouwkundig element

Zeewezengebouw en inschepinghall voor de pakketboten naar Dover

Natiënkaai 5 (Oostende)
Voormalig Zeewezengebouw en inschepinghall voor de pakketboten naar Dover , later hoofdgebouw van de R.M.T. en vervolgens van Oostende Lines.


ID: 56824 | Bouwkundig element

Controlegebouw der Car-ferry

Natiënkaai 9 (Oostende)
Voormalig "Controlegebouw der Car-ferry" aan de Natiënkaai, thans kaai-, officier- en inschepinggebouw, naar ontwerp van architect van Bruggen en Wegen J. De Jong van 1938, in de trant van de nieuwe zakelijkheid. Langwerpig gebouw van één à twee bouwlagen onder plat dak met daklantaarns van glasbeton. Betonskelet met witte bakstenen wanden; bij verregaande verbouwingen in de jaren 1960 onder leiding van architect Hendrik De Nijs (Brugge) voorzien van nieuwe gevelbekleding.


ID: 56826 | Bouwkundig element

Vlotdok

Oostkaai (Oostende)
Behoort samen met het Hout- en het Zwaaidok tot de "Nieuwe Handelsdokken", de huidige Handelshaven, uitgevoerd van 1898 tot 1914. Toegang verleend door de Demeysluis ten noorden van het Vlotdok, gelijktijdig geïnstalleerd.


ID: 301861 | Bouwkundig element

Sluizencomplex Plassendale met omgeving

Oudenburgsesteenweg (Oostende), Plassendale, Vaartdijk-Noord, Vaartdijk-Zuid, Zwaanhoek (Oudenburg)
Het dorpsgezicht is een gehucht gegroeid op en rond de militaire versterking en het sluizencomplex Plassendale.


ID: 307519 | Landschappelijk element

Legaardsdijk Gouwelozekreek

Polderdijk (Oostende), Schorrendijk (Oudenburg)
Zeedijk uit 1626, 1723 en 1737, die de Gauwelozekreek aan de oostzijde bedijkt. De Gauwelozekreek is begin van de 19de eeuw grotendeels gedempt of gekanaliseerd, maar de dijk is in het landschap blijven liggen.


ID: 56825 | Bouwkundig element

Loodswezengebouw

Sir Winston Churchillkaai 2 (Oostende)
Voormalig Loodswezengebouw, nu Zeewezengebouw, gelegen op het smalle schiereiland tussen de Voorhaven (aanlegplaats ferry’s) en het Montgomerydok.


ID: 56827 | Bouwkundig element

Zeesluis Demey

Slijkensesteenweg (Oostende)
Sluis in het Vlotdok, als toegang tot de Handelshaven, gebouwd in de kom van de oude Franse spuikom; eerste steenlegging op 19 juni 1898 door Koning Leopold II. Genoemd naar ir. P. De Mey, die de leiding heeft over de uitbreidingswerken van de haven tussen 1898 en 1914.


ID: 56832 | Bouwkundig element

Koninklijk Stapelhuis en halfportaalkraan 2

Stapelhuisstraat 1, Westkaai-Vlotdok (Oostende)
Koninklijk Stapelhuis. Alleenstaande opslagplaats, als enige overblijvende van een reeks van zes, waarvan de grondvesten worden begonnen in 1906; tegelijk worden twee treinsporen op de kade aangelegd. Pakhuis van twintig/vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. De halfportaalkraan nr. 2 is de enige overblijvende kraan van de zes die in 1911 worden gemonteerd op de Westkaai van het Vlotdok en tot 1969 in werking bleven.


ID: 56819 | Bouwkundig element

Zeewezendok

Tijdokkaai (Oostende)
Zeewezendok, gegraven in 1875-1879, als onderdeel van een voorstel tot verbeteringswerken in een deel van de Voorhaven van 1869, onder meer de bouw van een vlotdok met een droogdok op een deel van de gronden van de vroegere vestingen.