Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

529 resultaten


ID: 9425 | Bouwkundig element

Coolsenhof

Schone-Veldstraat 4-8 (Ninove)
Landhuis gelegen in een beboomd landschap, middenin tuin afgesloten door middel van een hek en een hardstenen balustrade en tuinhuisje langs de straatkant. Goed gecoördineerde uitbreiding in het vierde kwart van de 19de eeuw van een boerenhuis, in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 72922 | Bouwkundig element

Zeemanshuis Godtschalck, rusthuis voor bejaarde zeelieden

Dokter Eduard Moreauxlaan 322 (Oostende)
* Dokter Eduard Moreauxlaan nr. 322. Zeemanshuis Godtschalck. Rusthuis voor bejaarde zeelieden gebouwd in 1924-1925, waarvan de stichting teruggaat op een legaat van Helena en Isabella Godtschalck, dochters van luitenant Jean Eugène Godtschalck. Ingeplant in de duinenrij, omgeven door een grote tuin, met op de duintop een el


ID: 55579 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 10, 10A (Oostende)
Huidig pand in kern 18de-eeuws. Oorspronkelijk vermoedelijk één pand, in 1938 opgesplitst in twee woningen. Niettemin is de gevel opgevat als één geheel met dubbelhuisopstand.


ID: 56381 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit 1882

Leon Spilliaertstraat 10 (Oostende)
Voormalig burgerhuis met inslag van de second-empirestijl. Volgens het kadasterarchief wordt het pand in 1882 gebouwd door Oostendse plafonneur; tegelijkertijd ook optrekken van achter- of tuinhuis uitziend op een toen nog onbebouwd terrein.


ID: 56542 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Prinses Stefanieplein 29 (Oostende)
Eclectisch enkelhuis gedateerd 1897 in cartouche; drie bouwlagen en drie traveeën oorspronkelijk onder mansarde-, nu zadeldak. Lijstgevel van natuursteen en/of gecementeerd met schijnvoegen; gebruik van arduin o.m. voor plint, boven- en onderdorpels van rechthoekige muuropeningen. Rechts poorttravee als risaliet oplopend in tuitgevel met eikelvormig topstuk. Achteraan de tuin, annex over de breedte van het perceel als neo-Vlaamserenaissance-getint tuinhuis uit eind 19de eeuw.


ID: 56976 | Bouwkundig element

Venetiaanse Gaanderijen

Zeedijk (Oostende)
De Venetiaanse Gaanderijen, opgetrokken tussen 1900 en 1901 naar ontwerp van architect H. Maquet (Oostende) tussen de Chaletstraat en de Parijsstraat (aangelegd in 1898), ter hoogte van het vroegere oesterpark horend bij het "Pavillon du Rhin".


ID: 36771 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Verschaffelt

Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.


ID: 87905 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Erkegem

Hertsbergsestraat 2-4 (Oostkamp)
Het huidige kasteel van 1907, is ontworpen door architect Stephan Mortier in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de plaats van het begin-19de-eeuws kasteel dat werd afgebroken circa 1906. Kasteel, gelegen in een uitgestrekt park met vijver, en bijhorend koetsgebouw, paardenstallen en jachtopzienershuis. Het bestaande kasteelpark wordt in het begin van de 20ste eeuw heraangelegd naar een ontwerp van de Brusselse landschapsarchitect Jules Buyssens. De 19de-eeuwse elementen in het park zoals het boothuis, de obelisk, het prieeltje, tuinbrug en een standbeeld blijven hierbij behouden. In het park zijn verschillende merkwaardige bomen aanwezig met dendrologische waarde vanwege hun omvang, ouderdom, soort of variëteit.


ID: 87929 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kevergem

Kevergemdreef 11 (Oostkamp)
Het domein is gelegen binnen een tweeledige grachtstructuur. Het kasteel zelf, dat in kern zeker opklimt tot de 17de of mogelijks 16de eeuw, doch in de 19de en de 20ste eeuw vrij grondig is verbouwd, is gelegen in de noordwesthoek van het kasteeldomein. Net buiten de omwalling, staat het 19de-eeuwse koetshuis. Een brug over de gracht leidt naar het voorplein met centraal enkele imposante beuken. Ten zuiden van het kasteel is de voormalige parkstructuur nog deels afleesbaar. Beide parkdelen zijn onderling verbonden door een metalen brugje over de gracht. In het zuiden van het domein staat een begin 20ste-eeuws paviljoentje.


ID: 88108 | Bouwkundig element

Hoeve Wolvegracht

Lodistraat 86 (Oostkamp)
Omwalde, in oorsprong wellicht eind 18de-eeuwse hoevesite te bereiken via een lange populierendreef en bestaande uit een onverhard erf met hoeve van het langgeveltype, met geïncorporeerde paardenstal en schuur. Tegenover de hoeve staat een koeienstal met wagenkot. Achter de hoeve bevindt zich nog een aardappelkelder en palend aan het erf een afzonderlijk omwalde, kleine heuvel met erop een torenconstructie, in de volksmond Galgentoren genoemd.