Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 38649 | Bouwkundig element

Godshuis de Lichtervelde

de Lichterveldestraat 1 (Nazareth)
Het Woon- en Zorgcentrum de Lichtervelde was vroeger het Godshuis de Lichtervelde, gesticht in 1875 door de zusters Kindsheid Jesu van Gent. De gebouwen werden opgetrokken in 1879-1880, onder meer met een gift van de familie de Lichtervelde, kasteelbewoners van Eke. De kapel werd toegevoegd in 1890.


ID: 38566 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.


ID: 38569 | Bouwkundig element

Burgerlijk Godshuis

Drapstraat 16 (Nazareth)
Neogotisch bakstenen complex, gesticht in 1878, ontworpen door architect Modeste De Noyette, met voortuintje afgesloten door een haag en laag bakstenen muurtje. Linker hekpijler met nieuw ommegangkapelletje. Hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels en voorzien van een zeshoekig houten klokkentorentje onder leien naaldspits.


ID: 38653 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Ganzenbroek (Nazareth)
Witgekalkte bakstenen kapel op gepikte plint afgedekt met zadeldak, daterend van circa 1900. Rondboogvormige nis met ijzeren tralie, tussen Toscaanse pilastertjes en gevat in een tootboog.


ID: 215260 | Bouwkundig element

Wegkapel

Kasteelstraat (Nazareth)
Wegkapel van de ommegang van de vijftien mysteries van de Rozenkrans, 12de statie. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeldje van Nazareth, zou volgens De Potter en Broeckaert teruggaan tot vóór 1400. Deze kapel is de grootste van de ommegang en wordt in het kadaster geregistreerd in 1884 met als bouwheer de kasteelheer baron Ernest Kervijn de Volkaersbeke - Coppieters.


ID: 38658 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annakapel met drie kapellindes

Landuitstraat (Nazareth)
Door drie gekandelaarde linden beschaduwde kapel van 1746, naar verluidt opgericht in een periode van besmettelijke ziekte als halte op de bedevaartweg van Deerlijk naar Bottelare. Verankerd gewit bakstenen gebouwtje op gepikte plint, met twee traveeën onder zadeldak en voorgevel met barokke in- en uitgezwenkte top en bekronend driehoekig fronton.


ID: 300401 | Bouwkundig element

Omgeving van de Sint-Annakapel

Landuitstraat (Nazareth)
De Sint-Annakapel of kapel van Sint-Anna Landuit werd in 1746 gebouwd en fungeerde als halte voor de bedevaarders die zich van Deinze en Oudenaarde naar het heiligdom van Sint-Anna te Bottelare begaven.


ID: 38599 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Leegzakstraat 1 (Nazareth)
Boerenwoning in omhaagde voortuin van vier traveeën onder zadeldak, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Straatgevel met niskapelletje. Schuur en bakhuis achteraan.


ID: 38604 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel met linden

Oudenaardseheerweg (Nazareth)
Neogotische, tussen twee linden ingeplante kapel van 1903, zie inscriptie op gevelsteentje in geveltop.


ID: 38631 | Bouwkundig element

Hoeve Oud Goed

Sticheldreef 1 (Nazareth)
Voorheen omwalde hoeve met losse bestanddelen waarvan het site met walgracht vermoedelijk teruggaat tot de late middeleeuwen. Huidige toegang in het zuiden met ijzeren hek tussen gemetste hekpijlers onder ezelsrug, linker pijler met ingemetste spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Aarden oprit en deels met gras begroeid erf met woonhuis van zes traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Ten oosten, bakstenen schuur en stallen onder zadeldak en drie gekoppelde doorgangen van wagenhuis. Ten noorden, bakhuis met aanleunende bergingen, met 19de-eeuws voorkomen.