Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 36668 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Steenstraat 4 (Oosterzele)
Sterk gewijzigde hoeve met U-vormig opgestelde gebouwen, geopend naar de achtererfzijde. Ten oosten van de verbouwde boerenwoning: aansluitende stallen. Rechthoekige schuurpoort en laadvenster erboven in de straatgevel; links uitgespaarde gevelnis voor heiligenbeeld.


ID: 36787 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Tramstraat (Oosterzele)
Rechthoekige kapel met voorheen geschilderde gecementeerde gevels op grijze plint in imitatienatuursteen. Jaartal 1860 op een gevelsteentje in de geveltop.


ID: 36794 | Bouwkundig element

Hekpijler

Watermolenstraat 11 (Oosterzele)
Hoeve met vernieuwd woonhuis, alleen vermeldenswaardig omwille van een bewaarde hekpijler met Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met volks en decoratief uitgewerkt smeedijzeren hekje.


ID: 36675 | Bouwkundig element

Heilige Antonius van Paduakapel

Windekekouter 27 (Oosterzele)
Neogotisch getinte bak- en natuurstenen wegkapel, onder leien zadeldak, gebouwd circa 1905. Voortuitgevel op schouderstukken en gevelnis met heiligenbeeld boven de geprofileerde spitsboog met poort.


ID: 36734 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Yshoute 25 (Oosterzele)
Semigesloten hoeve uit de 19de eeuw, met toegang tot het binnenerf via een brede rechthoekige doorrit in een aan de straat palende L-vormige bakstenen bedrijfsvleugel. Boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag, naar verluidt circa 1900 gebouwd op de plaats van het vroegere boerenhuis. Bewaarde koe-, paardenstallen en schuur ten zuiden.


ID: 88152 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapelletje

Baliebrugstraat (Oostkamp)
Kapel met rechthoekig grondplan. Rode baksteenbouw met trapgevel met arduinen dekstenen aan de voorzijde, onder een dak met rode mechanische pannen, gebouwd circa 1945.


ID: 87827 | Bouwkundig element

Kapel De Grote Linde

Beernemsestraat (Oostkamp)
Gebouwd uit dankbaarheid voor het behoud van de hoeve de Grote Linde na de Slag om Moerbrugge in 1944. Bakstenen kapelletje op een met cement bezette plint onder een steil zadeldak bedekt met grijze natuurleien.


ID: 87831 | Bouwkundig element

Hommelbroekhoeve

Beverhoutstraat 33, 33A (Oostkamp)
Het huidige gebouwenbestand klimt zeker gedeeltelijk op tot de 17de-18de eeuw. De eertijds omwalde hofstede is bereikbaar via een lange verharde oprit. Restanten van een monumentaal poortgebouw afgedekt met pannen met een tussenliggend hekken. Heden resten nog twee witgeschilderde bakstenen pilasters links met een nisje, waarin een heiligenbeeld staat, en rechts met een ingewerkt hoevenaambord. Hoeve met losse bestanddelen, waaronder het mogelijk 17de-eeuwse woonhuis met stal, een langwerpige, 19de-eeuwse schuur en een landgebouw.


ID: 88097 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Breeweg 34 (Oostkamp)
Woonhuis van anderhalve verdieping onder zadeldak met Vlaamse pannen. Zuidelijk woongedeelte van 1913 van drie traveeën, in 1935 uitgebreid met twee traveeën. Houten kastje met heiligenbeeldje links bovenaan de voorgevel.


ID: 88158 | Bouwkundig element

Hoeve De Baliebrugge

Cijnsdreef 3 (Oostkamp)
In oorsprong hoeve van circa 1900 van het langgeveltype met geïncorporeerde stal, gelegen op het einde van een grasland met fruitbomen. Eénlaagse verankerde baksteenbouw afgedekt met een vernieuwd, pannen zadeldak.. Zijgevel aan de kant van de Cijnsdreef met nis waarin een Mariabeeldje.