Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

680 resultaten


ID: 308323 | Landschappelijk element

Ontginningsrelicten bij Heiwijk

Weg naar Zutendaal (Maasmechelen)
Op het domein dat deel uitmaakt van de vroegere ontginningshoeve Heiwijk zijn nog een aantal landschapselementen aanwezig die getuigen van de 19de-eeuwse ontginningsperiode. Het betreft lijnaanplantingen en een aarden wal met opgaande zomereik die een historisch blok cultuurland markeren.


ID: 304285 | Landschappelijk element

Eiken- en populierendreef bij Kasteel Reesinghe

Brugse Steenweg (Maldegem)
Aan de Brugsesteenweg ligt een toegangsdreef naar het Kasteel Reesinghe. Het betreft een gemengde dreef van hoog gesleunde opgaande bomen van Canadapopulieren en zomereiken. Deze dreef is een relict van het oorspronkelijk drevenpatroon in het kasteeldomein.


ID: 307518 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Abdij Westmalle

Westmalle (Malle)
De Abdij van Westmalle is toegankelijk via een dreef met hekpijlers die uitkomt op de Antwerpsesteenweg. De weg is aangelegd in betontegels van 14 x 34cm in halfsteensverband en met zand gevoegd. De weg is 3m breed inclusief de boordstenen en heeft een licht bolrond profiel in functie van de afwatering. De wegbeplanting bestaat uit een bijna volledige en gelijkjarige rij van zomereik (Quercus robur) met stamomtrekken van 200-300cm.


ID: 130493 | Landschappelijk element

Driestammige zomereik

Battelsesteenweg, Koolstraat, Nattehofstraat (Mechelen)
Op een verlaten industrieterrein, omgeven door aaneengebouwde huizenrijen staat een driestammige zomereik met een stamomtrek van 426 cm.


ID: 300085 | Landschappelijk element

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.


ID: 134065 | Landschappelijk element

Gemeentelijk park Neromhof

De Biest 10, Ossegemstraat 163, Papenboskant 1A (Meise)
Park in landschappelijke stijl van circa 9,5 hectare met vijver, aangelegd in een bosrijke omgeving bij een rond 1905 gebouwde cottage met neerhof; sporen van oudere aanleg; gemeentelijk openbaar park sinds 1977. Van het oorspronkelijke Neromhof bleef enkel het poortgebouw in cottagestijl bewaard.


ID: 132136 | Landschappelijk element

Zomereik als hoekboom bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Mooi ontwikkelde opgaande zomereik die vermoedelijk is aangeplant in de hoek van een kadastraal perceel als hoekboom en dit om er een complexe eigendomssituatie vast te leggen.


ID: 302526 | Landschappelijk element

Knoteik met herinneringskruis bij toegangsweg Hof Ter Spelt

Terspelt 20 (Merchtem)
Knoteik (Quercus robur) gelegen langs de toegangsweg naar kasteel Hof ter Spelt met een herinneringskruis opgericht vlak na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 133383 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud langs holle weg

Biest (Merelbeke)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.


ID: 131452 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de Hoeve Clays van Muntestede. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.