Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 130802 | Landschappelijk element

Winterlinde als kapelboom bij Sint-Rochuskapel

Drinkteilstraat, Hettelbergweg, Stwg op Kortenaken (Geetbets)
Aandenken aan een kleinbladige linde, relict van de oorspronkelijke beplanting rond een 16de-eeuwse kapel. De holle kleinbladige linde (Tilia cordata) (1) naast de Sint-Rochuskapel behoorde met 7,80 m stamomtrek tot voor kort tot de oudste bomen van België, en is wellicht even oud als de kapel.


ID: 131568 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde met boomkapel

Langveld (Geetbets)
Mogelijks markeert de oude linde een kadastrale situatie die we enkel nog kunnen waarnemen als we de Popp-kaart en de Atlas van de Buurtwegen raadplegen. De boom heeft alle kenmerken van een veteraanboom en er zijn op de boom nog sporen te zien die er op wijzen dat hij als gekandelaarde boom werd beheerd. Tegen de oude linde werd ook een boomkapel bevestigd.


ID: 134173 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Ceyssens met tuin

Overbeekstraat 11-12 (Geetbets)
Villa, opgetrokken in 1865 door dokter Edouard Ceyssens, naar een model van landelijke villa's dat rond 1850 erg populair was. Informele tuin van 40 are.


ID: 41825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis Arnauts met tuin

Overbeekstraat 7 (Geetbets)
Burgerhuis gebouwd omstreeks 1786 als dubbelhuis van twee bouwlagen onder gebogen zadeldak, met bijgebouwen omgeven door landschappelijke tuin van 22 are 30 centiare.


ID: 134554 | Landschappelijk element

Boerentuin

Hasseltweg (Genk)
Enkele oude bomen bij een zonevreemd gelegen vakwerkhoevetje.


ID: 130986 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde winterlinden als schermbeplanting

Volmolen 56 (Genk)
Schermbeplanting horende bij hoeve gelegen vlakbij natuurgebied 'de Maten'. De drie gekandelaarde winterlinden (Tilia cordata) vormen een historische eenheid met de hoeve. De bomenrij staat ten zuiden en beschermt het gebouw en zijn bewoners tegen zon, wind en regen.


ID: 130874 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met vier opgaande lindenrijen Kasteeldomein Claeys-Bouüaert

Alphonse Claeys-Boúúaertdreef (Gent)
Een monumentale dubbele dreef bestaande uit vier bomenrijen van opgaande lindes vormt de toegang tot het Kasteeldomein van Mariakerke en verbindt de dorpskom met het kasteelpark. Het is een oude dreef die reeds voorkomt op een kaart van Benthuys van 1729. De bomenrijen zijn vermoedelijk reeds verschillende keren zijn herplant.


ID: 130915 | Landschappelijk element

Drie welkomstbomen bij Kasteeldomein Claeys-Bouüaert

Alphonse Claeys-Boúúaertdreef, Kasteeldreef (Gent)
Op het einde van de kasteeldreef, juist voor het toegangshekken tot het Kasteeldomein van Mariakerke, staan enkele welkomstlindes. Er resteren nog drie van de vier exemplaren.


ID: 302852 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlindendreef Kasteel Schouwbroek

Bosstraat (Gent)
Het kasteel Schouwbroek is gelegen in de gemeente Vinderhoute en heeft ook een toegang vanuit Drongen. Deze inkom verloopt via een dreef met zilverlinden die vanaf de Bosstraat het kasteel ontsluit. De dreef is circa 185 meter lang en bestaat uit twee bomenrijen.


ID: 26444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Vilain

Braemkasteelstraat (Gent)
Voormalig kasteeldomein Vilain, in de 17de eeuw buitengoed van kanunnik Michel Vilain met walgracht en kasteeltje. Sinds het midden van de jaren 1980 rest van het kasteeltje alleen de achthoekige traptoren.