444 resultaten
ID: 9251 | Bouwkundig element
Kerkplein (Ninove)
Mooie en imposante barokkerk, waarvan de meermaals onderbroken bouwgeschiedenis bijna honderd jaar duurde. Eerste steenlegging in 1635. Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, een vlak gesloten transept van twee traveeën, een koor van vier traveeën met driezijdige koorsluiting geflankeerd door twee lagere zijkoortjes en een traptorentje; toren achter de koorsluiting. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.
ID: 301463 | Bouwkundig element
Kerkplein 36 (Ninove)
Op het Kerkplein overblijfsel, vermoedelijk rechtervleugel, van de monumentale ingangspoort tot de abdij, omgevormd tot woonhuis na de opheffing van de abdij.
ID: 36706 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en kenmerken van een etagelinde. De linde deed ook dienst als schermboom bij de verdwenen Issegemhoeve.
ID: 36648 | Bouwkundig element
Keiberg (Oosterzele)
Volgens archiefstukken gebouwd in 1716 door Carel Maelcamp uit Gent, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loretten en in 1717 versierd door religieuzen van het Heilig Kruis en Sint-Rochus. Roodgekalkte bak- en natuurstenen kapel in barokstijl gelegen onder het huidige straatniveau en aan weerszij geflankeerd door de lage kleine bijgebouwen van de huisjes nummer 52 en 54.
ID: 40402 | Bouwkundig element
Mazelstraat 50 (Opwijk)
Volledig beraapt rechthoekig gebouwtje met afgesnuit zadeldak, en laatbarokke voorgevel met bouwjaar 1770 in een cartouche boven de deur, beschaduwd door dichte loofbomen.
ID: 300817 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Maurits Noëstraat, Meerdaalweg, Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Site met vijvers en een 16de-eeuws waterkasteeltje, omgeven door bos met een barokkapel; geliefd excursiedoel vanaf minstens 1800; sinds 1930 uitgebouwd tot trekpleister voor dagjestoeristen. Op de site zijn tuinelementen in cementrustiek aanwezig, daterend uit het interbellum: balustrade en brug rond het eiland van het Spaans Dak; op een eilandje in de tweede vijver, een reuze vliegenzwam in cementrustiek, ten zuidoosten van het Spaans Dak een gecementeerde nepruïne met het jaartal "1667".
ID: 42672 | Bouwkundig element
Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Aan de rand van het bos, éénbeukige barokke kapel van drie traveeën, verstevigd door hoge steunberen en uitlopend op een blinde apsis, gedateerd 1661.
ID: 27010 | Bouwkundig element
Achterburg 1 (Oudenaarde)
Een eerste begijnhof, ondergebracht in een "huis de Cluys" achter het kerkhof van Oudenaarde en de Sint-Walburgakerk, werd opgericht in 1367. De begijnen stonden in 1449 hun goederen af aan de Dames van het hospitaal en bekwamen in ruil enkele huizen in de "Borch".
ID: 27243 | Bouwkundig element
Markt 29 (Oudenaarde)
Onderkelderde bak- en zandsteenbouw met in- en uitgezwenkte gevel in barokstijl van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, vermoedelijk uit de 16de eeuw. Cartouches in geveltop met vermelding Anno 1670, aangebracht bij de restauratie van 1912. Twee achter elkaar gelegen kelders uit de 13de eeuw.
ID: 40481 | Bouwkundig element
Brusselsesteenweg (Overijse)
Barokke bedevaartkerk uit de 17de eeuw gelegen in het gehucht Jezus-Eik. In de 17de eeuw was het kleine gehucht nog volledig omgeven door het Zoniënwoud. Vandaag ligt het aan de grens van het woud. Tegen het koor ten zuidoosten aangebouwde rectorswoning, later pastorie. De woning vormt één geheel met de kerk sinds midden 17de eeuw. Ten noorden van de kerk voormalig, deels ommuurd, kerkhof met enkele bewaarde grafstenen.