Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27362 | Bouwkundig element

Ensemble van neogotische burgerhuizen

Beverestraat 113-115 (Oudenaarde)
Ensemble van twee haast identieke neogotische enkelhuizen van circa 1900, elk drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met geel bakstenen parement gemarkeerd door Brugse travee-indeling.


ID: 27781 | Bouwkundig element

Villa Maria

Tivolistraat 133 (Oudenaarde)
Gecementeerde onderkelderde villa van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond, onder overstekend zadeldak, van circa 1910 en opgericht op de meest verheven plek van de heuvelrug aan de straat met bijhorende beboomde tuin. Bouwtrant aanleunend bij de cottage-villabouw van circa 1900 aan de kust.


ID: 308303 | Bouwkundig element

Herenhuis

Armenlos 4-5, 6 (Oudenaarde)
Groot herenhuis uit 1815 van zes + twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgetrokken in empirestijl. Achterin de tuin gelegen parabolische serre. Bakstenen tuinpaviljoentje van circa 1860 in neogotische stijl, gelegen in uiterste zuiden van de tuin aan de spoorweg.


ID: 27571 | Bouwkundig element

Schipperskerkje

Jan Baptist Eeckhoutskaai (Oudenaarde)
Vermoedelijk oud stapelhuis aan de vroegere Scheldekaai, minstens vanaf 1645 in het bezit van het armenbestuur van Leupegem. Verschillende functies: kalkschuur, (nood)kerkje, in de jaren 1940 kolenmagazijn en in de jaren 1950 stapelhuis. Rechthoekige eenbeukig gebouwtje achterin een grasplein gelegen, in kern minstens uit de 11de tot de 12de eeuw. Onregelmatige blauwe Doornikse steen en zijpuntgevels afgewerkt met baksteen onder meer voor vlechtingen onder steil zadeldak.


ID: 27620 | Bouwkundig element

Tissenhovemolen

Diepe Weg (Oudenaarde)
Houten windmolen; korenmolen van het type staakmolen op lage open teerlingen, gelegen in een zeer weids open landschap, op een 85 meter hoog plateau gevormd door de Molenkouter aan de grens met Horebeke. Indrukwekkende molensite, exemplarisch als oorspronkelijk en typisch molenlandschap.


ID: 27462 | Bouwkundig element

Maalderij

Molenstraat 32A (Oudenaarde)
Maalderij en stapelruimte van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder verspringend zadeldak en opgericht in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Ingebouwd kapelletje op de afgekante hoektravee, met geschilderde spitsboogvormige nis en negblokken bekroond met kruis


ID: 27722 | Bouwkundig element

Villa Klein Kasteeltje

Mullemstraat 3 (Oudenaarde)
Ten zuiden van de kerk gelegen omwalde villa, gebouwd op een minstens 16de-eeuwse kern, de vroegere merkwaardige feodale omwalde motte met ophaalbrug. Circa 1920 heropgebouwd door architect Ch. Hoge. Middenin met gras begroeide en beboomde omhaagde tuin gelegen regionalistische villa onder verspringend schilddak en toren bekroond door veelhoekig dak uitlopend op peerspits.


ID: 27567 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dokter Honore Dewolfstraat 2 (Oudenaarde)
Zuidelijk georiënteerde parochiekerk van 1830 in neoclassicistische stijl, ter vervanging van en deels bekostigd door verkoop van de oudere kerk in Armenlos; een deel van het vroegere kerkmobilair werd hergebruikt, alsook het torenkruis.


ID: 27632 | Bouwkundig element

Klooster zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Karel Martelstraat 86-92, Kloosterweg 1-5, 9 (Oudenaarde)
Gebouwencomplex, gevormd door het voormalig klooster van de zusters van Onze-lieve-Vrouw Visitatie. Huidig resterend complex omvat in hoofdzaak het oude klooster uit het derde kwart van de 19de eeuw met U-vormige aanleg, rechts palend aan Materplein; links naast Kloosterweg een deel van vroegere schoollokalen met refter en turnzaal op de begane grond. Hoge bakstenen vleugels van twee en een halve verdieping onder pannen schild- en zadeldaken. Vier traveeën lange, hoge kloosterkapel.


ID: 27544 | Bouwkundig element

Hof Pachtgoed

Axelwalle 14 (Oudenaarde)
Achterin gelegen grote hoeve met losse bestanddelen en gekasseid erf. Eertijds volledig omwald; nu rest nog een deel als vijver ten noordoosten, aan de straatzijde. Na brand in 1698 heropgebouwde hoeve en sedertdien verschillende keren verbouwd. Volgens andere bron daterend van 1756. Resterend 18de-eeuws L-vormig dienstgebouw onder zadeldak ten noordwesten; ingebouwde duiventoren met trapgevel, oculus en 22 vluchtgaten.