Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86845 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Rozeboomlaan 32 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning in tuin gebouwd naar ontwerp (1970) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Deels in het terrein ingewerkt rechthoekig volume met hoog omhaagde tuin en brede verharde oprit naar garage.


ID: 86846 | Bouwkundig element

Hoeve 't Lijsterhof

Ruiseleedsesteenweg 36 (Tielt)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden twee parallelle hoevegebouwen, een bakhuis en twee kleine bijgebouwtjes weergegeven met poel aan de straatzijde. De hoeve is dan nog gelegen in een bocht van de weg die circa 1840 bij de aanleg van de steenweg wordt rechtgetrokken.


ID: 86847 | Bouwkundig element

Hoeve 't Stocktbos

Ruiseleedsesteenweg 38 (Tielt)
Achterin gelegen hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Lange erfoprit, deels afgezoomd door populieren. Bakstenen pijlers waartussen ijzeren hek. Ten noorden van het erf, eenlagig woonhuis. Deur met gedeeld bovenlicht. Ten zuiden, dwarsschuur met grote rechthoekige poort. Ten zuidwesten, stal. Op het erf, begroeide half ondergrondse aardappelkelder, heden gedempt.


ID: 86849 | Bouwkundig element

Kapelletje van aan de Boekboom

Kerkuilstraat (Tielt)
Kapelletje, dat naar verluidt circa 1985 werd geplaatst ter vervanging van een oudere 19de-eeuwse kapel op een andere locatie. Staakkapelletje met beglaasd houten vijfzijdig nisje waarin beeldje van de gekruisigde Christus.


ID: 86850 | Bouwkundig element

Gekoppelde boerenarbeiderswoningen

Ruiseleedsesteenweg 72-74 (Tielt)
Dieper gelegen gekoppelde boerenarbeidershuizen daterend uit circa het eerste kwart van de 20ste eeuw; nummer 74 met bijhorende boomgaard en achterliggend bakstenen bijgebouw.


ID: 86851 | Bouwkundig element

Herberg Den Ondank

Ruiseleedsesteenweg 85 (Tielt)
Herberg Den Ondank, reeds vermeld in de de herbergentelling van 1807 en weergegeven in de Atlas der Buurtwegen (1847). Eenlaagse verankerde baksteenbouw onder zadeldak. Witgekalkte straatgevel met gepekte plint.


ID: 86852 | Bouwkundig element

Lage dorpswoningen

Schuiferskapelsesteenweg 4-10 (Tielt)
Eénlaagsbebouwing oorspronkelijk bestaande uit vier woningen opgetrokken volgens kadaster in 1836 met ligging in de "Speyhoek". Beplankte puntgevel en geschilderde bakstenen zijgevels onder pannen zadeldak met witgeschilderde bebording. Mijtervormige beglaasde en witgeschilderde nis waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op sokkel.


ID: 86853 | Bouwkundig element

Hoevetje

Schuiferskapelsesteenweg 23 (Tielt)
Hoevetje daterend uit circa het eerste kwart van de 20ste eeuw. Erf omhaagd aan noordzijde. Woonhuis gelegen aan de straat; verankerde eenlaagse baksteenbouw van vier traveeën met dubbele muizentandfries onder zadeldak.


ID: 86854 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schuiferskapelsesteenweg 35 (Tielt)
Achterin gelegen gaaf bewaard hoevetje opklimmend tot de 17de eeuw, zie geschilderd jaartal "1699" op de erfgevel van het éénlagig woonhuis ten noorden. Lange erfoprit met toegang via ijzeren hek. Onverhard erf met gemetste mestvaalt aan zuid- en poelrestant aan oostzijde. Ten westen van het erf, haakse bakstenen schuurstalvleugel. Ten zuidoosten van het erf, oud bakhuisje.


ID: 86855 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Schuiferskapelsesteenweg 72 (Tielt)
Boerenwoning uit het interbellum langsheen landwegel, gebouwd volgens kadaster in 1932. Eénlaagsbouw van twee traveeën onder zadeldak. Lijstgevel voorzien van decoratieve siercementering.