Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

591 resultaten


ID: 133300 | Landschappelijk element

Opgaande linden rond driehoekig dorpsplein

Dorp (Olen)
Het driehoekig dorpsplein van Olen is omzoomd door opgaande linden. Het plein gaat terug op een oude drenkplaats.


ID: 133298 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Geerbossen (Olen)
Op het kruispunt van Gerhagen en Geerbossen staat een linde met een boomkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. De ouderdom van deze kapel is niet gekend maar op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1893 is er aan de overzijde van het kruispunt een kruis/kapelletje afgebeeld. Mogelijk ging het om dezelfde boomkapel die, na het afsterven of verdwijnen van de oorspronkelijke boom, een nieuwe thuis vond in een nabijgelegen geschikte lindeboom.


ID: 133299 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Gerheze (Olen)
Op het kruispunt van Gerheze, Doffen en Vierhuizen staat een linde met een boomkapel. De ouderdom van deze kapel is niet gekend maar op de topografische kaart van 1869 is op deze locatie al een kruis afgebeeld met de vermelding van een calvarie.


ID: 47517 | Bouwkundig element

Sint-Willibrorduskapel

Meren (Olen)
Georiënteerde bakstenen kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting onder zadeldak met klokkentorentje.


ID: 130929 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde bij wegsplitsing

Boonakker (Oosterzele)
Traditioneel gekandelaarde linde bij een wegsplitsing. De boom is ingeplant in de scherpe hoek van een perceel en voorkomt hierdoor ook het afsnijden van de bocht.


ID: 36695 | Bouwkundig element

Duivelskapelletje, omgeven door populieren

Duivelskapelweg (Oosterzele)
Veldkapel omgeven door acht hoge populieren en bekend als het "Duivelskapelletje". Ingeplant op het kruispunt van twee landwegen halverwege de kerk van Balegem en van Scheldewindeke. Oudere en grotere kapel vervangen door de huidige bakstenen sokkelkapel na de Eerste Wereldoorlog door de familie Baele.


ID: 36706 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barokke pijlerkapel met linde

Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en kenmerken van een etagelinde. De linde deed ook dienst als schermboom bij de verdwenen Issegemhoeve.


ID: 130883 | Landschappelijk element

Oude kapellinde Issegem

Issegem (Oosterzele)
Een barokke pijlerkapelletje staat in de schaduw van een lindeboom. Het kapelletje dateert uit 1637 en men beweert dat de boom in het zelfde jaar zou aangeplant zijn. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm met mogelijks een leeftijd van 371 jaar. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde, op een hoogte van een paar meter is er een zware takkenkrans waarvan alle takken een horizontale aanzet hebben.


ID: 88168 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hek en linde

Groenstraat 28 (Oostkamp)
Roodgeschilderde opengewerkte metalen pijler op een betonnen voet als steun voor een dito hekken. Erachter staat een lindeboom, wellicht aangeplant als welkomstboom.


ID: 88101 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kortekeerskapel met linde

Hertsbergeveldstraat (Oostkamp)
Kleine bakstenen veldkapel van 1899 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, in de volksmond genoemd de Kortekeerskapel. Zuilkapel van roodbruine baksteen onder zadeldakje met zwarte Boomse pannen, bekroond door smeedijzeren kruis op de nok. Beschaduwd door linde.