Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 88161 | Bouwkundig element

De Leitekapel

De Leiteweg (Oostkamp)
Kleine pijlerkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en gebouwd in 2000 ter vervanging van een oudere kapel. Witgeschilderde constructie van grijze baksteen onder een zadeldakje met zwarte mechanische pannen.


ID: 87875 | Bouwkundig element

Kapel van Erkegem

Erkegemstraat 64 (Oostkamp)
Veldkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, daterend van 1888. Kleine, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige koorafsluiting; zadeldak met mechanische pannen. Puntgeveltje onder een houten, overkragende dakrand bekroond met een ijzeren kruis.


ID: 87888 | Bouwkundig element

Macieberggrot

Fonteinstraat (Oostkamp)
Rotskapel, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën, met later ingewerkte calvarie. Verscholen in het groen en voorafgegaan door verscheidene zitbanken en een bloemperk. Twee grote Linden verwijzen nog naar een oorspronkelijke toegangsdreef, want de grot is tot de jaren 1950 gelegen tussen de velden. De Macieberggrot werd opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 88101 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kortekeerskapel met linde

Hertsbergeveldstraat (Oostkamp)
Kleine bakstenen veldkapel van 1899 ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, in de volksmond genoemd de Kortekeerskapel. Zuilkapel van roodbruine baksteen onder zadeldakje met zwarte Boomse pannen, bekroond door smeedijzeren kruis op de nok. Beschaduwd door linde.


ID: 87905 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Erkegem

Hertsbergsestraat 2-4 (Oostkamp)
Het huidige kasteel van 1907, is ontworpen door architect Stephan Mortier in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de plaats van het begin-19de-eeuws kasteel dat werd afgebroken circa 1906. Kasteel, gelegen in een uitgestrekt park met vijver, en bijhorend koetsgebouw, paardenstallen en jachtopzienershuis. Het bestaande kasteelpark wordt in het begin van de 20ste eeuw heraangelegd naar een ontwerp van de Brusselse landschapsarchitect Jules Buyssens. De 19de-eeuwse elementen in het park zoals het boothuis, de obelisk, het prieeltje, tuinbrug en een standbeeld blijven hierbij behouden. In het park zijn verschillende merkwaardige bomen aanwezig met dendrologische waarde vanwege hun omvang, ouderdom, soort of variëteit.


ID: 88178 | Bouwkundig element

Hoeve  van kasteel  Pecsteen

Hillestraat 43 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen behorend tot de eigendommen van het kasteel Pecsteen. Het kadaster vermeldt in 1932 dat de landgebouwen van de hoeve en de achterliggende broeikassen zijn vernield en worden herbouwd, vermoedelijk blijft enkel het woonhuis behouden. Erf toegankelijk via een vernieuwd hekken, bevestigd aan twee geschilderde, vierkante, bakstenen pijlers met een arduinen afdekplaat; in de linkerpijler is een beeldnisje verwerkt met een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.


ID: 87913 | Bouwkundig element

Kapel van Nieuwenhove

Kanunnik Duboisplein (Oostkamp)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, opgericht in 2000 omdat de plannen voor het oprichten van een wijkkerk te Nieuwenhove moesten opgegeven worden. Bakstenen pijlerkapel verlevendigd door het gebruik van witsteen voor de aanzet- en sluitstenen rondom de eigenlijke nis.


ID: 87917 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Kapellestraat 11 (Oostkamp)
Neogotische kapel gebouwd circa 1884. Beeldbepalend kapelletje op een rechthoekige plattegrond, met vlakke afsluiting, afgesloten aan de straatzijde door een gietijzeren hekken op een arduinen sokkel en tussen dito pilasters met pinakelbekroning.


ID: 88353 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof

Kerkstraat 1 (Oostkamp)
Georiënteerde kruiskerk in classicistische stijl met bouwfases in de tweede helft van de 18de eeuw en in de 19de eeuw; westpartij van 1878 naar de ontwerpplannen van provinciaal architect René Buyck. Mogelijk nog aanwezigheid van een oudere kern. Bewaarde ommegang ter ere van de Heilige Blasius: twee staties met telkens een knotbeuk. Bakstenen kerkhofmuur aan de oostzijde voorzien van lisenen en ezelsrug. Huidig kerkhof ten noordwesten met waardevolle verticale en liggende grafmonumenten en gietijzeren kruisen. Kerkhofaanleg uit 1938 met 15 thuja's.


ID: 88187 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kerkwegel (Oostkamp)
Kleine pijlerkapel van rode baksteen onder een pannen zadeldakje, bekroond door een ijzeren kruis, naar verluidt oorspronkelijk hier geplaatst in 1914 maar herbouwd in de loop van de jaren 1980.