Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 87658 | Bouwkundig element

Ginstegrot

Grotstraat (Oostrozebeke)
In 1920 neemt pastoor L. Cosijn het initiatief om een grot te bouwen als dank aan Onze-Lieve-Vrouw omdat Oostrozebeke tijdens de Eerste Wereldoorlog van oorlogsvernietigingen is gespaard gebleven.


ID: 87800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met leilindes

Grotstraat, Vijf Eikenstraat (Oostrozebeke)
Bakstenen pijlerkapel gebouwd circa 1985. Op de hoek met de Grotstraat en deels opgenomen in de tuin van nummer 2. Met houten zitbankje en geflankeerd door linden.


ID: 87660 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Halewijnstraat (Oostrozebeke)
Gelegen in de sociale woonwijk "Gavers" tussen de Wielsbekestraat en de Gaverbeek. De kapel is gebouwd in 1986-1987 op vraag van de wijkbewoners. Staat in een parkje met enkele banken omgeven door haagbeuk en beplant met meerdere bomen waaronder een treurwilg en een linde. Roze baksteenbouw boven een roodbakstenen plint en onder half, overstekend schilddak (zwarte, mechanische pannen) gedragen door twee betonnen zuiltjes.


ID: 87664 | Bouwkundig element

Cichoreiast

Hoogleenstraat (Oostrozebeke)
"Vanackers ast" genoemd naar de toenmalige eigenaar en latere burgemeester van Oostrozebeke, Remi Vanacker, die de ast in 1933 kocht en uitbaatte. Zogenaamde drieplaat-ast, imposante verankerde baksteenbouw die in 1982 nog werd verhoogd.


ID: 87665 | Bouwkundig element

Kruiskapel

Hoogleenstraat (Oostrozebeke)
De Kruiskapel of in de volksmond Steentjeskapel genoemd omdat deze indertijd aan de familie Vandersteen toehoorde. De bouw van de kapel heeft te maken met de aanleg van de "Wyborghbrug" nu "Kalbergbrug" over de Mandel en zou dateren van 1820. In zijn huidige vorm: nieuwbouw in witbeschilderde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87672 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Hoogstraat 129-131 (Oostrozebeke)
Koppelwoning van twee burgerwoningen in spiegelbeeld gebouwd. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen en elk drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87681 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Ingelmunstersteenweg (Oostrozebeke)
Roodbakstenen pijlerkapel onder spits toelopend zadeldakje met zwarte kunstleien en gemetst knielbankje.


ID: 87678 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen en vlasschuur

Ingelmunstersteenweg 130-132 (Oostrozebeke)
Samenstel van twee woningen en een vlasschuur. Volgens kadastergegevens wordt circa 1914 en 1915 bestaande bebouwing vervangen door een nieuw huis en een schuur.


ID: 87674 | Bouwkundig element

Halfvrijstaand burgerhuis

Ingelmunstersteenweg 43 (Oostrozebeke)
Halfvrijstaand burgerhuis met voortuin, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1926. Verankerde bruine baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 87686 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kalbergstraat 17 (Oostrozebeke)
Burgerhuis, vooruitspringend op de rooilijn, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1913. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).