Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 87738 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

O.-L.-Vrouwestraat (Oostrozebeke)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle, gelegen op de zogenaamde "Olieberg", uitloper van de "Kalberg", op het einde van een landweggetje. Gebouwd in 1957, zie jaarsteen en gerestaureerd in 1987. Opgetrokken in bruine baksteen, onder zadeldak (zwarte pannen) met ijzeren kruis op de nok.


ID: 87742 | Bouwkundig element

Kapel Heilig Hart van Jezus

Papegaaistraat (Oostrozebeke)
Gelegen op de hoek met de Kalbergstraat op het voetpad rechts van een driehoekig plantsoen afgeboord met lage, bakstenen muurtjes. Opgetrokken in bruine baksteen en met een driezijdige apsis onder zadeldak (mechanische pannen) bekroond met smeedijzeren kruis.


ID: 87743 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in nood

Papegaaistraat 71 (Oostrozebeke)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Troost in nood, gebouwd circa 1963 ter vervanging van een oudere kapel die staat op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Opgetrokken in granietsteen onder hoog, scherp zadeldak (zwarte kunstleien).


ID: 87779 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Stationsstraat (Oostrozebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel of in de volksmond Vandaeles kapel, uitgewerkt als een bakstenen pijlerkapel onder pannen zadeldakje en ervoor een gemetselde plantenbak. Heropgebouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw bij een uitbreiding van het hoevebedrijf, waarbij het Mariabeeld van de oorspronkelijke neogotische kapel werd hergebruikt.


ID: 87767 | Bouwkundig element

Monumentale villa

Stationsstraat 79 (Oostrozebeke)
Monumentale villa met ruime tuin, gedateerd zie gevelstenen in de rechtertravee met opschriften: A° - D I", "EXCELSIOR en 1928. Bruine baksteenbouw met rechts het woonhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder mansarde. In de aanbouw links en met aansluitend een garage, was wellicht de dokterspraktijk ondergebracht.


ID: 87781 | Bouwkundig element

Voldershof

Ter Priemstraat 2 (Oostrozebeke)
Hoeve met losse bestanddelen. Bebouwing reeds aanwezig op het primitief kadasterplan (circa 1830), op dat ogenblik verpacht aan de "kinderen Devolder". Gebouwen gegroepeerd rond een onverhard (deels gras en deels grint) erf, toegankelijk via een met grint bedekte oprit. Toegankelijk via een gietijzeren hekken, gevat in witbeschilderde bakstenen pijlers. Kapelletje in rechterpijler met Mariabeeld in rondboognis met zwartbeschilderde bakstenen omlijsting.


ID: 87789 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met treurwilg

Tieltsteenweg (Oostrozebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, opgericht circa 1945 naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog en geschonken door de bewoners van de straat, dan nog de Smallestokstraat en Kerkstraat (toen Drogenbroodstraat). De kapel werd vernield door de vlaskar van het naastliggende vlasbedrijf (zie nummer 28) en circa 1975 door de vlashandelaar herbouwd. Driehoekige kapel in roodbruine baksteen met diepe nis en beeld van Maria beschaduwd door een monumentale treurwilg.


ID: 87792 | Bouwkundig element

Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Tieltsteenweg (Oostrozebeke)
Bakstenen wegkapel gewijd aan Onze–Lieve-Vrouw, waarschijnlijk opgericht tijdens het interbellum.


ID: 87794 | Bouwkundig element

Gekoppelde dorpswoningen

Tieltsteenweg 81-83 (Oostrozebeke)
Twee gekoppelde, lage woningen op de hoek met de Kallemoeistraat. Volgens kadastergegevens als een geheel gebouwd circa 1896 en circa 1940 uitgebreid en opgesplitst.


ID: 87797 | Bouwkundig element

Mariakapel op de hoek met de Ter Priemstraat

Vaartstraat (Oostrozebeke)
Pijlerkapel opgericht in het Mariajaar 1954 door de wijkbewoners. Opgetrokken in bruine baksteen met mijtervormige, beglaasde beeldnis met beeld van Maria met Kind. Eronder een arduinen gevelsteen met opschrift "GEBOUWD DOOR DE / WIJKBEWONERS / OP HET MARIAJAAR / 1954".