Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38 resultaten


ID: 131739 | Landschappelijk element

Notenboom op boerenerf

Smidt 1-3 (Voeren)
De notenboom is aangeplant in de huisweide van een hoeve met losse bestanddelen. Notelaars op erven hebben ook vaak een functie als notenproductieboom. De omvangrijke boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. De hoeve met bijhorende erfbeplanting staat op de Kabinetskaart van de Ferraris aangegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw blijft deze situatie ongewijzigd.


ID: 131902 | Landschappelijk element

Dreef met notelaars bij Hoeve Stroevenbos

Strouvenbos (Voeren)
De dreef met notelaar verbindt Hoeve Stroevenbos met de steenweg. De notelaars werden geplant in functie van de notenproductie, en zijn een beeldbepalend object.


ID: 205922 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Joostraat 20 (Wingene)
Hoeve uit de 19de eeuw met vrijstaande, lage bestanddelen in een U-vormige opstelling rondom een met gras begroeid erf en gekiezelde oprit afgesloten door een smeedijzeren hek en een linde. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn een boerenwoning en schuur weergegeven. Circa 1879 vergroting van de boerenwoning en de constructie van de stal. In 1930 tenslotte wordt de boerenwoning verbouwd tot zijn huidige omtrek en zou de stal zijn herbouwd. Ten westen van het erf, boerenwoning. Verankerde, rode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Ten noorden van het erf, stal. Roodbakstenen volume van elf traveeën onder licht geknikt zadeldak (rode, mechanische pannen). Ten oosten van het erf, schuur met geïncorporeerd wagenhuis. Rode, verankerde baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (golfplaten). Ten noordoosten van het erf, schuur. Volume van zes traveeën in oranje baksteen onder zadeldak (rode, mechanische pannen).


ID: 90603 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Veldstraat 7 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf. Voor het eerst afgebeeld in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede (1686) en beschreven als hofstede van de erfgenamen van Paeschier Cossel.


ID: 33021 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Dragondersstraat 5 (Zonnebeke)
Landelijke arbeiderswoning uit het begin van de jaren 1920, teruggaand op het regionale boerenarbeidershuis zie onder meer indeling woning-stal en aanplantingen met moestuin, perelaar, twee notelaars en omzomende vlier-, taxus- en doornhaag.


ID: 33097 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoevetje

Oude Wervikstraat 48 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoevetje uit het begin van de jaren 1920. Minder traditioneel boerenhuis, zie haakse en geknikte zadeldaken, voorst echter grosso modo aansluitend bij de traditionele hoevebouw. Losse, lage bestanddelen rondom een begrint erf; boerenhuis en dwarsschuur respectievelijk ten oosten en ten westen.


ID: 130076 | Landschappelijk element

Okkernoot als hoekboom

Paulatemstraat 72 (Zwalm)
Om de hoek van het kadastrale perceel, tevens de hoek van de Paulatemstraat met de Holstraat, te verzegelen werd een opgaande okkernoot aangeplant.


ID: 130139 | Landschappelijk element

Walnoot bij hoeve

Steenweg 81 (Zwalm)
Aan de straatzijde van de hoeve staat bij de inrijpoort een okkernoot. Op het erf was het, en is het nog steeds, gebruikelijk om een notenboom te planten. Men zou hierdoor minder last hebben van muggen. Uiteraard werd de Okkernoot ook geprezen omwille van de jaarlijkse notenoogst. Opvallend is hier ook dat de okkernoot hier als welkomstboom is geplant bij de inkom van het erf.