687 resultaten
ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 32-36, 36A (Pajottegem)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.
ID: 131256 | Landschappelijk element
Kwatemstraat (Pajottegem)
Op het einde van een onverharde veldweg, die vertrekt in de Kwatemstraat en gedeeltelijk langs de Hernebeek loopt, staan enkele oude knotbomen, waaronder deze geknotte zomereik. Deze markeren de grens van een oud akkerland dat al op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1869 omringd was met perceelsrandbeplanting.
ID: 131257 | Landschappelijk element
Kwatemstraat (Pajottegem)
Op het einde van een onverharde veldweg, die vertrekt in de Kwatemstraat en gedeeltelijk langs de Hernebeek loopt, staan enkele oude knotbomen, waaronder deze twee knoteiken. Deze markeren de grens van een oud akkerland dat al op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1869 omringd was met perceelsrandbeplanting.
ID: 131185 | Landschappelijk element
Leenstraat (Pajottegem)
De houtkant van olm (Ulmus) en zomereik (Quercus robur) staat op een steil talud aan de noordzijde van de Leenstraat. De percelen aan de overzijde van de weg hellen af richting de Scheibeekvallei.
ID: 131338 | Landschappelijk element
Markstraat (Pajottegem)
De knotbomenrij, bestaande uit drie soorten, is aangeplant op een perceelsgrens haaks op de waterloop Honscalle. De graslanden behoren tot het bronamfitheater van deze beek. De dikste gewone es (Fraxinus exelsior) heeft een stamomtrek van 360 cm en knothoogte van zes meter. De dikste zomereik (Quercus robur) heeft een stamomtrek van 267 cm en een knothoogte van 550 cm. Daarnaast zijn er ook knotbomen van gewone haagbeuk (Carpinus betulus). De bomen zijn beeldbepalend in de omgeving door hun omvang en hoogte. Vermoedelijk behoren ze tot de oudste in de regio.
ID: 133304 | Landschappelijk element
Markstraat 16 (Pajottegem)
De zomereik staat in de oostelijke hoek van een perceel horende tot het erf van een hoeve. De opgaande boom is solitair uitgegroeid, en meet een omtrek van 230 centimeter.
ID: 131075 | Landschappelijk element
Mottenbergstraat (Pajottegem), Brusselbaan, Plutsingenstraat (Pepingen)
De Brusselbaan en de Plutsingenstraat vormen een wegenstelsel dat zich in het reliƫf heeft ingesneden. De houtkant bevindt zich op een steil talud van de holle weg. Verschillende soorten die in de houtkant voorkomen worden als hakhout beheerd. De houtkant bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), gewone es (Fraxinus exelsior), grauwe abeel (Populus canescens (x)) (grauwe abeel), ratelpopulier (Populus tremula), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur), ruwe iep (Ulmus glabra ), Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) en gladde iep (Ulmus minor).
ID: 131343 | Landschappelijk element
Rasbeekstraat, Torreborrestraat (Pajottegem)
De gemengde houtkant bevindt zich op de oevers van de Raesbeek. Hij werd aangeplant om de oevers van de beek te verstevigen en om de drainage te regelen. De houtkant, met een representatieve groeivorm, is beeldbepalend in de vallei en accentueert de loop van de Raesbeek. De beplantingen, die periodiek worden gekapt, bestaan onder andere uit schietwilg (Salix alba), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gele bindwilg (Salix x rubens), ruwe iep (Ulmus glabra), gladde iep (Ulmus minor), sleedoorn (Prunus spinosa) en zomereik (Quercus robur).
ID: 131351 | Landschappelijk element
Roosbroekstraat (Pajottegem)
De gemengde houtkant is aangeplant op de noordelijke zijde van een holle weg die op de grens ligt van de deelgemeenten Sint-Pieters-Kapelle (Herne) en Marcq (Edingen). Dit is tevens ook de provincie- en gewestgrens. Ook op de zijde van Marcq ligt een houtkant op het talud van de holle weg. In het talud dagzomen er rotsen. Er komen opgaand en knotbomen van zomereik (Quercus robur) in voor. Ook sleedoorn (Prunus spinosa), hakhout van wilg (Salix), opgaande bomen van Canadapopulier (Populus x canadensis), hakhout van gewone hazelaar (Corylus avallana) en veldesdoorn (Acer campestre). Er zijn ook veel stoven van olm,
ID: 131352 | Landschappelijk element
Roosbroekstraat (Pajottegem)
De gemengde houtkant op talud is aanwezig op beide zijden van een holle weg. Deze weg loopt haaks op de hoogtelijnen van de kouter 'Heizel' richting de vallei van de Mark. Zomereik (Quercus robur) en gewone hazelaar (Corylus avellana) zijn als zware hakhoutstoven aanwezig. Sleedoorn (Prunus spinosa), wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum), wilg (Salix multinervis) en gladde iep (Ulmus minor) komen voor, net als hakhout van gewone es (Fraxinus exelsior), waarvan een zware stoof met een omtrek van 600 centimeter en verschillende oude struiken van rode kornoelje (Cornus sanguinea). In de kruidlaag is hop (Humulus lupulus), kleine maagdenpalm (Vinca minor) en bosrank (Clematis vitalba) aanwezig.