Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1310 resultaten


ID: 306189 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Lindestraat (Glabbeek)
Op het kruispunt van de Lindestraat en een onverharde weg staat een jonge opgaande linde met kruis. Deze boom is aangeplant op 17 augustus 2014, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.


ID: 133135 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde in tuin Norbertijnerabdij

Abdijstraat 20 (Grimbergen)
De linde bevindt zich op het domein van de Norbertijnenabdij Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en staat net naast de als monument beschermde abdijmuur. De kruin van de gekalanderde boom is beeldbepalend in de Abdijstraat. Een gekandelaarde boom is een boom waarvan alle gesteltakken op een bepaalde lengte worden afgezet en nieuwe takken die hierop opnieuw uitlopen periodiek worden afgezet of geknot.


ID: 133154 | Landschappelijk element

Knotlindendreef d'Yveshoeve

Beiaardlaan 31 (Grimbergen)
De dreef van geknotte linden hoort bij de "d'Yveshoeve". Deze vierkanthoeve was het pachthof van het nabij gelegen, intussen verdwenen waterkasteel "Padenborg".


ID: 133164 | Landschappelijk element

Hoge knotlinde

Borrestraat (Grimbergen)
De zomerlinde staat op het zuidelijk uiteinde van een bomenrij op de oostelijke berm van de Borrestraat, ter hoogte van de Liermolen. De hoge knotboom staat op de plaats waar de Borrestraat afbuigt langs de Maalbeek. De knothoogte van de linde bedraagt zeven meter, wat opvallend hoog is.


ID: 75355 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Hof te Beverlaan (Grimbergen)
Gelegen tegenover het Hof te Bever. De eerste kapel werd hier vermoedelijk opgetrokken tussen 1793 en 1862 ter bescherming van het domein en zijn bewoners.


ID: 133134 | Landschappelijk element

Linde als kruispuntboom bij Liermolen

Kloosterdam, Vorststraat (Grimbergen)
De gekandelaberde linde staat net naast de Maalbeek, op een lichte verhevenheid op de hoek van de Kloosterdam en de Vorststraat. De boom ligt in het verlengde van de dreefzate van de dreef van het 'Kasteel d'Overschie' of 'de Vorst' naar de Liermolen. Rond deze watermolen liggen verschillende elementen van houtige beplantingen met een erfgoedwaarde.


ID: 133139 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant langs Maalbeek

Kloosterdam (Grimbergen)
De hakhoutstoven van linde zijn op de linker oever van de Maalbeek gelegen. De stoven worden periodiek gekapt. De hakhoutstoven werden aangeplant met een welbepaalde functie, als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of als loofvoedering.


ID: 133111 | Landschappelijk element

Schaduwlinde op kruispunt

Poddegemstraat, Veldkantstraat (Grimbergen)
De boom staat op een licht verhevenheid op de spie waar de Poddegemstraat aan de Veldstraat grenst. De boom accentueert het kruispunt van wegen. De boom is vermoedelijk een schaduwboom gerelateerd aan het gebouw ten noordoosten ervan.


ID: 133133 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij

Rijkenhoekstraat (Grimbergen)
De zes linden staan in de oostelijke berm van de Rijkenhoekstraat. De opgaande bomen bestaan hoofdzakelijk uit krimlinde (Tilia europaea (x) 'Euchlora'). De tweede boom in de rij (vanaf het noorden) is een zomerlinde (Tilia platyphyllos) die opvallend hoger is dan de andere bomen in de rij. De plantafstand van de bomenrij bedraagt zeven tot acht meter.


ID: 133039 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde

Spaanse Lindebaan 151 (Grimbergen)
Zichtbaar van op de openbare weg, staat in een private tuin langs de Spaanse lindebaan, een mooi ontwikkelde Zilverlinde. Hij is enorm en hierdoor beeldbepalend. Op het moment van de inventarisatie had de boom een stamomtrek van bijna 4 meter en een totale hoogte van 30 meter.