Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27364 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus

Deinzestraat (Oudenaarde)
Neogotische kerk van 1872-1876 naar ontwerp van architect Th. Bureau ter vervanging van een vroegere Sint-Petruskerk gelegen op de plaats van het huidige kerkhof verderop in de straat. Niet georiënteerde pseudobasilicale kerk met uitgebouwde zuidoostelijke toren, driebeukig schip van zes traveeën met aansluitend koor van twee traveeën met driezijdige sluiting en geflankeerd door twee recht afgesloten zijkoren. Voorpleintje met oorlogsmonument met voorstelling van een soldaat, opgericht in 1923.


ID: 27408 | Bouwkundig element

Klooster en school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Edelareberg 61, 59A, 59C, 61A-B (Oudenaarde)
Gebouwen met L-vormige opstelling, volgens documenten in het klooster opgericht in 1897; nieuwe vleugel, vermoedelijk de nog bestaande neogotische vleugel, van 1902. Aan de straatkant afgesloten door bakstenen muur voorzien van drie rondboognissen met reliëfs met staties van de kruisweg, daterend van 1902. Zuidwestelijke vleugel, aan de Kerklosstraat, in de vorm van twee burgerhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken, daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 27425 | Bouwkundig element

Villa

Lucien Vandefonteynelaan 22 (Oudenaarde)
Villa, als buitenverblijf gebouwd begin 20ste eeuw, met bepleisterde en geschilderde gevels in eenvoudige cottagestijl met typerende kenmerken: beluikte vensters met kleine roedeverdeling, overluifelde terras en deuren, houten balkon, pseudovakwerk in de bovenbouw en afgewolfde pannendaken.


ID: 27700 | Bouwkundig element

Spoorwachterswoning van 1891

Rotelenberg 6 (Oudenaarde)
Spoorwachterswoning van anderhalve bouwlaag en verhoogde begane grond onder zadeldak met dakoverstek.


ID: 27516 | Bouwkundig element

Huis Beernaert

Lijnwaadmarkt 20 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van twee bouwlagen en aanvankelijk zeven traveeën, heden vijf, onder schilddak met dakkapel, uit begin 19de eeuw. Links aanpalende voormalige landelijke industriële aanbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft tot midden 19de eeuw met overwelfde kelder, mogelijke rest van oudere constructie. Lager en haaks aangebouwd voormalig koetshuis van vier traveeën onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27592 | Bouwkundig element

Watermolen Nonnenmolen

Watermolenstraat 3 (Oudenaarde)
De Nonnenmolen was een graanmolen; in 1578 vermeld als koren- en oliemolen. In 1580-1582 totaal vernield en volledig heropgebouwd in 1586. Geheel van boerenwoning tegen molengebouw met watermolen, alleenstaande dwarsschuur en ten zuiden, bakhuis op eiland. Bakstenen vleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw op gepikte plint onder zadeldaken met molengebouw en boerenwoning. Boerenwoning van één vooruitspringende + zes traveeën en één bouwlaag, naar verluidt gedateerd 1614 op binnendeuromlijsting.


ID: 27599 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Bronstraat (Oudenaarde)
Afbrokkelende gewitte bakstenen pijlerkapel afgedekt met gecementeerde ezelsrug.


ID: 27650 | Bouwkundig element

Kloosterschool

Materplein 15 (Oudenaarde)
Gesitueerd in de noordwestelijke hoek van Materplein met een aangepast, lang rechthoekige bakstenen schoolgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - het eerste kwart van de 20ste eeuw achter een verharde speelplaats. Westkant van de verharde speelplaats begrensd door een bakstenen muur met afdak. Rechts in de muur één van de twee dezelfde omlijste beglaasde rondboogvormige nissen die aanvankelijk aan beide uiteinden van de muur voorkwamen.


ID: 27534 | Bouwkundig element

Watermolen Abdijmolen

Sint-Salvatorsstraat 5 (Oudenaarde)
Achterin staand vrij hoog rechthoekig bakstenen gebouwtje van twee traveeën diep, onder zadeldak, voorheen horend bij de Sint-Salvatorsabdij. jKorenwatermolen, opgericht vermoedelijk in de jaren 1870, partieel verscholen achter elektriciteitscabine van circa 1925. Resten van achter aangebouwd L-vormig bakstenen landelijk bedrijfsgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, vroeger onderdeel van de grote hoeve met brouwerij, stokerij en maalderij.


ID: 27663 | Bouwkundig element

Hoeve met maalderij

Ruitersstraat 6 (Oudenaarde)
Molenaarswoning van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd begin jaren 1940 ter vervanging van een oudere woning. Deels gekasseid rechthoekig erf met gewitte erfgevels; in het derde kwart van de 20ste eeuw vernieuwde stallen en toegevoegde loods. Mechanische maalderij naar verluidt opgericht circa 1925 ter vervanging van de windmolen. Bakstenen maalderijgebouw van twee verdiepingen en vijf traveeën onder pannen zadeldak. Straatgevel met hoge poort onder ijzeren I-latei met doorrit naar erf en gevelnisje.