Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86856 | Bouwkundig element

Latexco Academy

Maerlestraat 7 (Tielt)
Bedrijfsgebouwen met schuimrubberfabriek, gesticht in 1952 door Silvain Maes. In 1913 laten de weduwe en de kinderen van brouwer Bruno Dinneweth het woonhuis optrekken met een bijgebouw aan de noordzijde. In functie van het huidig bedrijf wordt het woonhuis uitgebreid aan achter- en noordzijde (onder meer receptie). Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Roodbakstenen lijstgevel, vooruitspringende twee rechtertraveeën oplopend in combinatie van klok- en trapgevel met bekronend beeld. Kleurrijk materiaalgebruik door gebruik van witte baksteen.


ID: 86857 | Bouwkundig element

Hoeve

Maerlestraat 10 (Tielt)
Historische hoeve met verzorgde 19de-eeuwse gebouwen. Omhaagd en grotendeels verhard erf met moestuin aan noordwestzijde en enkele grasperken met aanplantingen. Ten noorden van het erf, éénlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak. Gecementeerd parement met witgeschilderde schijnvoegen, begroeid met klimplanten. Kleine staldeurtjes aan oostzijde, onder meer in lage aanbouw onder lessenaarsdak. Laadluikje in westzijpuntgevel. Ten oosten van het erf grote en hoge bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak. Grote muurankers. Dwarsschuur met onder meer segmentboogpoort. Aan erfgevel, geschilderd houten beglaasd muurkapelletje. Ten noordwesten, bakhuis. Houten muurkapelletje met kruisbeeld aan erfgevel.


ID: 86858 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Maerlestraat (Tielt)
Bakstenen pijlerkapel gebouwd in 1962 rechts van de erftoegang van de hoeve nummer 15.


ID: 86859 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leen Ten Damme

Maerlestraat 19 (Tielt)
De hoeve gaat terug op een voormalig leengoed te Tielt-buiten en Aarsele, behorend tot de heerlijkheid "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", het leenhof van Tielt opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Beboomde oprit en ijzeren toegangshek naar heraangelegd erf, onder meer met solitaire boom. Ten noorden eenlagig woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak. Witgeschilderd houtwerk van T-ramen met grote roedeverdeling. Zijpuntgevel met spitsboognisje in bakstenen omlijsting met topkruis, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Ten zuiden van het woonhuis, gerenoveerde bakstenen bijgebouwen. Schuur uitgebreid aan achterzijde. Bakhuis met ovenhokje. Begroeide, half ondergrondse gemetste aardappelkelder en aanpalend groot bakstenen hondenhok. Recentere nutsgebouwen.


ID: 86860 | Bouwkundig element

Boerenwoning uit het interbellum

Maerlestraat 29 (Tielt)
Gerenoveerd interbellumhoevetje, gebouwd volgens kadaster in 1932. Eénlagig woonhuis onder zadeldak.


ID: 86861 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch winkelpand

Sint-Janstraat 3 (Tielt)
Neoclassicistisch winkelpand opgetrokken volgens kadaster in 1853 in opdracht van schrijnwerker Angelus Behaegel uit Tielt, met aangepaste winkelpui uit het interbellum. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Breed overkragende kroonlijst. Bepleisterde lijstgevel. Natuurstenen onderdorpels, doorlopend op begane grond. Houten winkelpui met uitstalramen tussen gecanneleerde pilasters. Schuiframen met geometrische verdeling van bovenlichten. Nieuwe deur met rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trap. Lage keldervensters links. Nieuwe poort in rechtertravee.


ID: 86862 | Bouwkundig element

Winkel uit het interbellum

Sint-Janstraat 20 (Tielt)
Interbellumwinkelpand van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; leien/mechanische pannen); nieuwe vlak afgedekte dakkapel en dakvlakvenster.


ID: 86863 | Bouwkundig element

Interbellum winkelpand

Sint-Janstraat 21 (Tielt)
Interbellumwinkelpand van twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86864 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Janstraat 25 (Tielt)
Woonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1877 op de plaats van twee kleine achter elkaar gelegen huisjes, in opdracht van Franciscus Van Bruane, landbouwer uit Zwevegem. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bruinrode bakstenen lijstgevel met gebruik van lichtrode baksteen Natuurstenen onderdorpels. Vernieuwd houtwerk. Brede poorttravee rechts met nieuwe poort.


ID: 86865 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis

Sint-Janstraat 36 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis gebouwd in 1848. Hoekpand met achterliggende tuin, waarlangs hoge bakstenen tuinmuur. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van schild- en zadeldak. Gebruik van natuursteen voor hoge plint met ingewerkte afgeronde schamppaal. Nieuw parement in rode siersteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Geaccentueerde middentravee door deur in bewaarde natuurstenen omlijsting met entablement waarboven balkon met eenvoudige ijzeren leuning. Op rechtse muurpenant, natuurstenen gedenkplaat met gebeiteld opschrift. Natuurstenen trap. Haakse achterbouwen met onder meer oculi, getoogde staldeurtjes en nieuwe muuropeningen.