Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 78219 | Bouwkundig element

Maalderij

Roeselarestraat 34A (Diksmuide)
Maalderij, vermoedelijk teruggaand op de site van de Plaetsmolen, een houten graanwindmolen circa 1834 gebouwd in opdracht van weduwe Mattheus Coussin uit Diksmuide. Loodsen onder zadeldaken, waarvan de smalle gevels afgewerkt zijn met lage trapgevels.


ID: 78503 | Bouwkundig element

Herenhuis en maalderij

Schoorbakkestraat 33 (Diksmuide)
Herenhuis en maalderij, heropgebouwd circa 1921, vermoedelijk op plaats van tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigde windmolen (voor het eerst aangeduid op kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911).


ID: 78394 | Bouwkundig element

Elektromechanische maalderij

Schorestraat (Diksmuide)
Elektromechanische maalderij van twee steenkoppels aangedreven door een elektromotor van 1948 ondergebracht in geschilderd volume van 1948 (betonblokken en golfplaten zadeldak). Ouder binnenwerk van circa 1930 (en vroeger) overgebracht uit een molen te Koekelare na geleden oorlogsschade.


ID: 78225 | Bouwkundig element

Mariakapelletje

Steenstraat 3 (Diksmuide)
Mariakapelletje bij erftoegang van een hoeve. Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Korfbogig nisje met ijzeren hekwerk, beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 78506 | Bouwkundig element

Herberg en maalderij De Weegbrug

Veurnestraat 1 (Diksmuide)
Bij de Nieuwpoortstraat, hoekpand en voormalige herberg zogenaamd "D' OEDE MAALDERIE" zie opschrift. Gaat terug op de herberg-brouwerij "Den Hert" die in 1862 opgericht werd. Na de vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in 1919 op deze hoek een barak opgericht, zogenaamd "Café du Front". Tijdens de daaropvolgende wederopbouw komt hier de herberg en maalderij "De Weegbrug".


ID: 78510 | Bouwkundig element

Zuivelfabriek

Veurnestraat 60 (Diksmuide)
Zuivelfabriek van de jaren 1930. Links, eigenlijk fabrieksvolume onder schilddak, voorafgegaan door constructie onder plat dak met betonnen luifel met opschrift ZUIVELFABRIEK ST CATHARINA. Deze betonnen constructie loopt rechts door in poort met twee oculi van het geelbakstenen huis.


ID: 135086 | Landschappelijk geheel

Sint-Wivina-abdij en Wolfsputten

Dilbeek, Groot-Bijgaarden (Dilbeek)
Dit gebied strekt zich uit ten noorden van Dilbeek en omvat het Sint-Alenapark, de Wolfsputten en de Sint-Wivina-abdij, de Benedictinessenabdij omstreeks 1125 gesticht als priorij afhankelijk van de abdij van Affligem. Het complex omvat nog een aantal waardevolle abdijgebouwen en typische ingrediënten van een kloostertuin. De Wolfsputten danken hun ontstaan aan de ontginning van de kalkhoudende, fijnkorrelige Lediaan zandsteen. Verder omvat het gebied ook het Sint-Alenapark, begin 18de eeuw tegen de terreinhelling aangelegd.


ID: 134712 | Landschappelijk element

Domein van het Sint-Wivinaklooster

Hendrik Placestraat 43-45 (Dilbeek)
Voormalige abdij van de benedictinessen, grotendeels afgebroken rond 1800; tijdens de 19de eeuw in gebruik als privé-landgoed met het voormalige priesterhuis als residentie en de hoeve als cichoreibranderij, omringd door een landschappelijk park van bijna 7 hectare.


ID: 39014 | Bouwkundig element

Hoeve-brouwerij met mouterij Goossens

Isabellastraat 16 (Dilbeek)
Hoeve-brouwerij-complex met 18de-eeuwse kern gelegen in het centrum van Sint-Gertrudis-Pede.


ID: 39006 | Bouwkundig element

Brouwerij-mouterij De Troch

Jan De Trochstraat 1-3, 4, Kreupelstraat 2, Ninoofsesteenweg 775-777 (Dilbeek)
Ten noorden van de Ninoofsesteenweg, aan de Jan De Trochstraat en de Kreupelstraat ligt de 19de-eeuwse brouwerij De Troch met mouterij en mouttoren, twee woonhuizen en een biermagazijn uit 1874.