Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 8443 | Bouwkundig element

Volkshuis

Markt 14-15, 16 (Geraardsbergen)
Zogenaamd "Volkshuis", breedhuis, dubbelhuistype, van vijf ongelijke traveeën met twee verdiepingen en gebogen attiek gemarkeerd door opschrift: "De verbroedering - Volkshuis = maison du peuple - Samde maatschpij", daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 8532 | Bouwkundig element

Stadsschouwburg

Steenstraat 4, 2A (Geraardsbergen)
In de tweede helft van de 18de eeuw vergaderzaal van de confrerie van Sint-Adriaan, naderhand voor verschillende doeleinden gebruikt.


ID: 21675 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Saturninusparochie

Kerkstraat 2 (Gingelom)
Pastorie, gelegen ten noorden van de kerk. Neoclassicistisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1823-1824.


ID: 52067 | Bouwkundig element

Feestzaal 't Gravenhof

Neerhofstraat 9 (Gistel)
Tot voor kort feestzaal zogenaamd "'t Gravenhof" van circa 1911, gebouwd door Alfred Ronse (1876-1962) als afspanning bij de kerk, uitgebreid als feestzaal in 1971 (achterzijde).


ID: 76487 | Bouwkundig element

Café met danszaal Eldorado

Kerkstraat 251 (Grimbergen)
Bakstenen rijhuis van twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak, uit het begin van de 20ste eeuw, waarvan de begane grond in de jaren 1920 verbouwd werd tot een woongedeelte, een café in pakketbootstijl en een danszaal in beaux-artsstijl.


ID: 75300 | Bouwkundig element

Societé Royale Reunion Nautique de Vilvorde

Westvaartdijk 57 (Grimbergen)
Vrijstaand volume van drie traveeën en twee bouwlagen op een complexe plattegrond onder verspringende pannen zadeldaken, met reminiscenties aan de traditionele architectuur volgens een gevelsteen van 1910.


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


ID: 303178 | Landschappelijk element

Domein Bleuterveld

Karestraat 36 (Halen)
Uitgestrekte en complexe villatuin, aangelegd midden van de 20ste eeuw op advies van landschapsarchitect René Péchère; samenstellende elementen met verwijzing naar de traditionele dispositie van landelijke residenties: representatieve tuinen, privétuinen, nutstuinen, tuinen voor sport en spel, uitgestrekte boomgaard, alles ontworpen aan primaire en secundaire langs- en dwarsassen, het geheel naadloos overgaand in het omliggend landschap, in een ouder parkgebied.


ID: 84762 | Bouwkundig element

Feestzaal Verenigde Kringen

Abdijstraat 17 (Hamme)
Feestzaal met podium, volgens kadasterarchief door de eigenaar, lokale brouwer De Smet-Vermylen, toegevoegd aan het rechts aanpalende, heden gesloopte, café in 1911. Rechthoekig gebouw in baksteenbouw onder kunstleien zadeldak, vroeger toegankelijk vanuit het bijhorende café.