Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

591 resultaten


ID: 87800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met leilindes

Grotstraat, Vijf Eikenstraat (Oostrozebeke)
Bakstenen pijlerkapel gebouwd circa 1985. Op de hoek met de Grotstraat en deels opgenomen in de tuin van nummer 2. Met houten zitbankje en geflankeerd door linden.


ID: 87707 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapel met knotes

Kruisstraat (Oostrozebeke)
Pijlerkapel op een hoek van de lange, onverharde oprit leidend naar de hoeve "DE CRUYSPUT" (nummer 22) en door de bewoners circa 1982 opgericht. Bakstenen kapel onder zadeldakje, rondboognis met beeld van Maria. Geflankeerd door een es en begroeid met klimop.


ID: 87728 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met lindes

Molstenstraat (Oostrozebeke)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Staat op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje (beton) bekroond met een betonnen kruis. Spitsboognis met beeld van Maria met Kind met eronder het opschrift. Beschaduwd door linde.


ID: 87789 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met treurwilg

Tieltsteenweg (Oostrozebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, opgericht circa 1945 naar aanleiding van het einde van de Tweede Wereldoorlog en geschonken door de bewoners van de straat, dan nog de Smallestokstraat en Kerkstraat (toen Drogenbroodstraat). De kapel werd vernield door de vlaskar van het naastliggende vlasbedrijf (zie nummer 28) en circa 1975 door de vlashandelaar herbouwd. Driehoekige kapel in roodbruine baksteen met diepe nis en beeld van Maria beschaduwd door een monumentale treurwilg.


ID: 40402 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel met gekandelaarde linden

Mazelstraat 50 (Opwijk)
Volledig beraapt rechthoekig gebouwtje met afgesnuit zadeldak, en laatbarokke voorgevel met bouwjaar 1770 in een cartouche boven de deur, beschaduwd door dichte loofbomen.


ID: 130750 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij de Sint-Rochuskapel

Mazelstraat 50 (Opwijk)
Op het kruispunt van de Mazelstraat en de Klintstraat overschaduwen drie lindebomen een 18de-eeuwse votiefkapel. De drie lindebomen vormen een historische eenheid met de kapel. Ze hebben een gekandelaarde vorm en zijn ongeveer 8 meter hoog. De stamomtrek varieert van 1,58 tot 1,72 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2007).


ID: 130900 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde

Hauwaart 21 (Oudenaarde)
Bij een wegkapel langs de gewestweg N8, hier Hauwaart genoemd, staat een oude kapellinde met een stamomtrek van circa 4 meter. Deze zéér oude linde werd in het verleden gekandelaard.


ID: 130892 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkapel

Tempelstraat (Oudenaarde)
Drie gekandelaarde lindes vormen een eenheid bij een veldkapelletje langs de Tempelstraat te Mater. De typische lindenopslag wordt hier niet gekapt en vormt een gesloten haag rond de kapel en vormt een mooi landschapselement.


ID: 305431 | Landschappelijk element

Knotlinde als grens- en kapelboom

Jos. Kumpsstraat (Overijse)
Oude knotlinde met boomkapel als hoek- en grensboom. De boom staat op de oude verbindingsweg tussen Brussel en Waver, op de kruising van drie gemeentes en twee gewesten: Hoeilaart, Overijse en Terhulpen (Waals-Brabant).


ID: 80781 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Baan naar Bree (Peer)
Zuidnoord georiënteerd, door twee linden beschaduwd, wat lager ten opzicht van de baan gelegen bedehuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw.