Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 27407 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Martinus

Edelareberg (Oudenaarde)
Kapel gelegen over de gracht naast het hek van nummer 39, gebouwd eind 19de eeuw. Roodgeschilderde wegkapel met puntgevel onder zadeldak.


ID: 27408 | Bouwkundig element

Klooster en school van de Zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Edelareberg 61, 59A, 59C, 61A-B (Oudenaarde)
Gebouwen met L-vormige opstelling, volgens documenten in het klooster opgericht in 1897; nieuwe vleugel, vermoedelijk de nog bestaande neogotische vleugel, van 1902. Aan de straatkant afgesloten door bakstenen muur voorzien van drie rondboognissen met reliëfs met staties van de kruisweg, daterend van 1902. Zuidwestelijke vleugel, aan de Kerklosstraat, in de vorm van twee burgerhuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken, daterend uit eind 19de eeuw.


ID: 27106 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Einestraat 27 (Oudenaarde)
Hoekpand met Lappersfort, respectievelijk twee, één afgeschuinde en vier traveeën onder twee parallele schilddaken (pannen, nok parallel aan de straat), oorspronkelijk met oude kern met zijtrapgevel, verbouwd in 1912.


ID: 27510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Enameplein (Oudenaarde)
Eén van de twee kerken in de pre-stedelijke nederzetting Ename gebouwd onder de laatste Ottoonse vorst van het Duitse keizerrijk. Na de inlijving van Ename in 1047 bij het graafschap Vlaanderen geëvolueerd tot dorpskerk. Heden één van de gaafst bewaarde vroegromaanse kerken van ons land, te dateren circa 1000 en tot op heden gerekend tot de Maaslandse stijl, gebouwd naar Ottoonse traditie. Sfeervol beboomd en met gras begroeid oud kerkhof met omlopend pad. Kerkhofingang tussen lage gemetste vierkante bakstenen pijlers met spiegeldecoratie.


ID: 27371 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Gentstraat (Oudenaarde)
Bakstenen kapel, gebouwd in 1946 naar ontwerp van architect A. Cheyns. Eénbeukige kapel met voorpuntgevel en bekronend klokkentorentje, rondboogdeur en gekoppelde venstertjes in zijgevel.


ID: 27611 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Hauwaart (Oudenaarde)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje onder lindeboom. Eenvoudige, witgeschilderde en gecementeerde rechthoekige pijlerkapel met schijnvoegen, afgedekt door zadeldakje.


ID: 27452 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Herlegem 4 (Oudenaarde)
Hoeve voornamelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw met hoofdgebouwen in U-vormige opstelling in straatbocht gelegen met rechts bakstenen hekpijler met beeldnis met beeldje van Sint-Antonius. Baksteenbouw met verankerde gevels onder pannen zadeldaken.


ID: 27550 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Heurnestraat 229 (Oudenaarde)
Pastorie van 1873 gelegen achterin kleine voortuin afgebakend door laag bakstenen muurtje, voorheen met gietijzeren afsluiting; beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 gedeeltelijk heropgebouwd. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen; lijstgevel met schijnvoegen, met segmentbogige geprofileerde bogenlijst op beide bouwlagen. Grote ommuurde achtertuin, deel van de kerkhofmuur.


ID: 27553 | Bouwkundig element

Villa Het Kasteeltje

Heurnestraat 253 (Oudenaarde)
Indrukwekkende villa in neogotische en eclectische stijl, opgetrokken in 1901 naar ontwerp van architect J. Bosschaert. Mooie tuin, aan de straat afgesloten door gietijzeren hekken aan decoratief uitgewerkte pijlers van baksteen en arduin. L-vormige paardenstallen met duiventoren in het midden en rechts lager koetshuis, harmoniërend met woonhuis qua materiaal en stijl, accent op volumewerking. Kapel uit 1757 barokgetinte gevel, aan de straatkant gelegen en geïncorporeerd in de tuin.


ID: 27554 | Bouwkundig element

Vrij meisjesschool in neogotische stijl

Heurnestraat 255 (Oudenaarde)
Vrije meisjesschool in neogotische stijl van 1880. Bakstenen geheel van onderwijzerswoning en lokalen met decoratief uitgewerkte tandlijst, sierankers en travee-nissen op bepleisterde plint. Links onderwijzerswoning van drie Brugse traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts aanleunende leslokalen van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Links aansluitend, kapel opgericht in 1947.