Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

687 resultaten


ID: 131116 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Steenweg Asse (Pajottegem)
De houtkant op een talud bevindt zich op de zuidelijke helling van de Scheibeekvallei. De houtkant bestaande onder andere uit gewone es (Fraxinus exelsior), gewone hazelaar (Corylus avellana), zoete kers (Prunus avium) en zomereik (Quercus robur) ligt tussen twee akkerlanden en een grasland.


ID: 131117 | Landschappelijk element

Solitaire knoteik

Steenweg Asse (Pajottegem)
De alleenstaande knotboom staat op de perceelsgrens van een grasland van de Scheibeekvallei en een zuidelijker gelegen akkerland. De zomereik (Quercus robur) heeft een omtrek van meer dan twee meter. De boom is geknot op 3,5 meter hoogte.


ID: 131222 | Landschappelijk element

Knoteik op perceelsgrens

Steenweg Asse (Pajottegem)
De geknotte zomereik (Quercus robur) staat op de perceelsgrens van twee weiden. De knotboom, met een omtrek van meer dan drie meter, heeft een totale hoogte van achttien meter en een kruindiameter van twintig meter. De knothoogte van 5,5 meter is vrij hoog.


ID: 300024 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde opgaande eik

Vianebaan (Pajottegem)
Langs de Vianebaan en bij de perceelsrand van een weiland staat een opgaande eik. Deze boom heeft een omtrek van meer dan 3 meter en is vanaf de jeugdfase opgesleund. Dit is een snoei met de bedoeling om een takvrije, gave en lange stam te verkrijgen die als constructiehout kon dienen. De beeldbepalende boom is door zijn solitaire standplaats mooi en evenwichtig uitgegroeid.


ID: 130918 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom Kleienberg

Vollezeelsesteenweg (Pajottegem)
Een knoteik als hoekboom staat er langs een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Op de Atlas van de Buurtwegen werd vanaf deze plaats een greppel ingetekend, wat ook doet vermoeden dat de boom een bron markeert. De knoteik heeft een stamomtrek van 310 cm (2008) en bevindt zich op een plaats die op de Kabinetskaart van de Ferraris gekenmerkt word door de aanwezigheid van lijnaanplantingen bij de perceelsranden. Mogelijks is de knoteik nog een 18de-eeuws restant.


ID: 131201 | Landschappelijk element

Drie knotbomen als perceelsrandbegroeiing

Waardestraat 12 (Pajottegem)
Drie geknotte bomen zijn aangeplant als perceelsrandbegroeiing aan de westzijde van een erf. De zomereik (Quercus robur) heeft een omtrek van 318 centimeter (gemeten op 1,5 meter hoogte) en knothoogte vier meter. De schietwilg (Salix alba) heeft een omtrek van 380 centimeter en de gewone es (Fraxinus exelsior) een van 327 centimeter met knothoogte 3,5 meter.


ID: 131195 | Landschappelijk element

Gemengde geschoren afsluitingshaag

Warlokkestraat 1A-B (Pajottegem)
De gemengde geschoren haag bevindt zich rond de tuin, moestuin en huisweide van een hoeve. De gemengde zeer oude haag bestaat onder andere uit gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gewone beuk (Fagus sylvatica), gewone es (Fraxinus exelsior), zomereik (Quercus robur) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 131182 | Landschappelijk element

Gemengde veekering met sporen van vlechtwerk

Wisch-Wasch (Pajottegem)
De gemengde vlechthaag heeft een scheerhoogte van 1,2 meter. De veekeringshaag bestaat onder andere uit eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), veldesdoorn (Acer campestre), gewone haagbeuk (Carpinus betulus), rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), Euonymus europaeus, kroospruim (Prunus insititia), sleedoorn (Prunus spinosa), zomereik (Quercus robur ) en gladde iep (Ulmus minor). De gaten in de haag zijn dicht gevlochten met stokken en dood hout.


ID: 133247 | Landschappelijk element

Schermboom met boomkapel bij hoeve

Laarderweg 17 (Peer)
Bij een oude hoeve staat een imposante zomereik met boomkapel gewijd aan Maria.


ID: 134759 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Rijst

Terrest 1-2, 3, 1A (Pepingen)
Classicistisch kasteel gebouwd rond 1820 in opdracht van Philippe Huysman d'Annecroix (1777-1848) met toevoeging van kasteelhoeve ter vervanging van een ouder kasteelcomplex en conciërgewoning rond circa 1840 (deze laatste aangepast in 1870) omgeven door landschappelijk park van 10 hectare met neogotische follies; kasteelpark met vijvers, rivier­motief en schitterende vista, aangevat rond 1840 en voltooid rond 1870.