777 resultaten
ID: 72229 | Bouwkundig element
Grootbroekstraat (Kinrooi)
Gaaf bewaarde, langgestrekte hoeve, gelegen binnen het Grootbroek, daterend van rond 1885 . Het was het boswachtershuis.
ID: 72092 | Bouwkundig element
Neeroetersesteenweg 115 (Kinrooi)
Langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis, dus daterend van begin 20ste eeuw.
ID: 72094 | Bouwkundig element
Slichtenhofstraat 2 (Kinrooi)
Langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur. De huidige hoeve is waarschijnlijk de eind 19de-eeuwse verstening van een oudere vakwerkhoeve.
ID: 72250 | Bouwkundig element
Slichtestraat 5 (Kinrooi)
Gaaf bewaarde, L-vormige hoeve, op een gevelsteen gedateerd 1841, doch met oudere kern. Reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77 als langgestrekte hoeve met nok loodrecht op straat. In het derde kwart van de 19de eeuw werd een losstaand dienstgebouw toegevoegd. Ten oosten aan straatzijde, met meidoorn omhaagde moestuin en boomgaard.
ID: 72255 | Bouwkundig element
Smeetsstraat 55 (Kinrooi)
Voormalige, langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur. Versteende vakwerkhoeve, gedateerd 1845.
ID: 308416 | Landschappelijk element
Paddestraat (Kluisbergen)
Centraal in het natuurgebied ‘Het Paddenbroek’ bevindt zich een stervormig waternetwerk, een relict van een begin 20ste-eeuws, industrieel waterbekken, aangelegd naast de voormalige textielververij ‘La Moderne’ in Berchem.
ID: 58375 | Bouwkundig element
Arcadelaan (Knokke-Heist)
Watertoren, 53 meter hoog en opgetrokken in rode baksteen, met een arduinen sokkel in bossage. Het waterreservoir bovenaan de toren is voorzien van een vakwerkversiering en afgedekt met een tentdak. De oorspronkelijke metalen kuip wordt in 1973 vervangen door een betonnen constructie met grotere inhoud.
ID: 108454 | Landschappelijk element
Arcadelaan, Elizabetlaan (Knokke-Heist)
Park met onregelmatige vorm tussen de Elisabetlaan en de verkaveling ten zuiden van de Arcadelaan (in aansluiting bij Albertstrand).
ID: 58617 | Bouwkundig element
Graaf Jansdijk, Jan Devischstraat, Witteduivenhof 1 (Knokke-Heist)
Het Kasteel Witte Duiven Hoeveken is een monumentaal landhuis, gebouwd in 1948. Bakstenen, witgeschilderd complex in uitgewerkte, eclectische stijl met elementen uit de neogotiek en de cottagestijl, bestaande uit drie U-vormig geplaatste vleugels, centraal het woonhuis, bijgebouwen in de zijvleugels. Oorspronkelijk gelegen in een ruime tuin, toegankelijk via bewaarde toegangspoorten aan de Graaf Jansdijk en Jan de Vischstraat. Aan de kant van de dijk, een waterput, stalling en gaanderij.
ID: 201180 | Bouwkundig element
Hazegrasstraat 100 (Knokke-Heist)
De badplaatsen Duinbergen (1901) en Het Zoute (1908-1909) worden ontwikkeld in het begin van de 20ste eeuw op initiatief van respectievelijk de "Société Anonyme de Duinbergen" en de "Société Anonyme Compagnie Immobilière Le Zoute". Zo worden Duinbergen en Het Zoute als typische "tuinbadplaatsen" uitgebouwd met uitgesproken pittoresk en -vooral wat Het Zoute betreft- residentieel karakter. In het interbellum, wordt de villabouw er in hoog tempo verder gezet. Dit leidt reeds vóór 1928 in Het Zoute tot de aangevoelde noodzaak het afvalwater te zuiveren met dien verstande dat dit als een staaltje van progressief technologisch- en milieudenken moet worden beschouwd. Het gaat hier namelijk over één van de eerste waterzuiveringsstations voor afvalwater in Europa en het oudste van het land. Het waterzuiveringsstation werd al vóór W.O. I door Ir Putzeys gepland. In 1928 nam het ge