Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 212172 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waterstraat 18 (Pittem)
Hoeve, bestaande uit boerenhuis en landgebouw met minstens 18de-eeuwse kern.


ID: 212378 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapel

Wingensesteenweg (Pittem)
Gelegen nabij hoeve met nummer 24, toegankelijk via lange erfoprit. In 1906 opgericht door de familie Declerck-Vermeersch.


ID: 135154 | Landschappelijk geheel

Helleketelbos en omgeving

Poperinge, Watou (Poperinge)
Helleketelbos en omgeving ligt op de interfluviale kam tussen het bekken van de Vleterbeek en het bekken van de Heidebeek. Langs de helling zijn bronnen waarde beken ontspringen, dichtbij hun bron hebben ze een natuurlijke loop en zijn ze soms zeer diep ingesneden. Het Helleketelbos is een restant van een vroeg-middeleeuws bos. Het huidige bos bestaat uit percelen met loof-, naald- en gemengd bos. Het bos wordt omringd door landbouwland. Ten zuiden van het bos liggen nog enkele hopakkers. In het noorden en westen van het gebied zijn er percelen met hagen als perceelsrandbegroeiing, een relict van het vroegere bocagelandschap. De weinige bebouwing bestaat uit hoeves met losstaande gebouwen en omringd door een bomenrij en/of aansluitend een boomgaard. Net ten noorden van het Helleketelbos staat een klein landarbeidershuisje in vakwerk, het zogenaamde ‘Heksenhuisje’.


ID: 30900 | Bouwkundig element

Hoeve

Abeelseweg 105 (Poperinge)
Hoeve uit de 19de eeuw, gelegen ten zuidoosten van de Bommelaarsbeek en op de hoek bij de Kleine Dasdreef waar zich een bakstenen Mariakapel bevindt. De lage hoevegebouwen zijn L-vormig opgesteld rondom een met grint bedekt erf.


ID: 30908 | Bouwkundig element

Wegkapel gedateerd 1804

Abelestationsplein (Poperinge)
Traditionele wegkapel gedateerd 1804 door middel van jaartal in kerfsneetechniek op de deurbovendorpel.


ID: 31304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin en Mariagrot

Alexisplein 16 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwalde pastorie, ten oosten van de kerk gelegen. Alleenstaand dubbelhuis met oudere kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw, maar met 19de-eeuws uitzicht, namelijk opgetrokken tot twee bouwlagen in 1886 naar een ontwerp van C. Vankemmel. Aanleunend koetshuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, gedateerd 1792. De pastorie is gelegen in een omhaagde tuin, toegankelijk via een hek tussen twee bakstenen toegangspijlers en met bakstenen toegangsbruggetje. In de tuin bevindt zich een Mariagrot.


ID: 31279 | Bouwkundig element

Herberg de Voorstad

Bankelindeweg 37A (Poperinge)
Herberg van het type afspanning, zie gekasseid voorerf met armpomp en achterliggende nutsgebouwen. Alleenstaand laag boerenhuis van zes traveeën en drie staltraveeën rechts onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Beschilderde baksteenbouw op een deels beschilderde en deels met schijnvoegen gecementeerde plint.


ID: 30914 | Bouwkundig element

Hoeve

Beleedstraat 9 (Poperinge)
Aan de straat gelegen hoevetje uit de 19de eeuw. Laag boerenhuis met voorliggende moestuin, alleenstaand bakhuis en wegkapelletje rechts.


ID: 31392 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Bergenstraat (Poperinge)
Kleine neogotische kapel ter ere van de Heilige Theresia, gelegen nabij de brug over de IJzer, gebouwd in 1932 door de familie Camerlynck.


ID: 31284 | Bouwkundig element

Hoevetje

Blasiusstraat 17 (Poperinge)
Nabij de dorpskom gelegen hoevetje met losse, lage bestanddelen. Met gras begroeid erf, deels verhard door bakstenen stoepen en paden, aan straatzijde deels afgezet door middel van betonnen muur, deels door doornhaag. Moestuin voor het boerenhuis; boomgaard, ten oosten; vaalt met bakstenen wanden te midden van het erf.