Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27526 | Bouwkundig element

Café Au repos des voyageurs

Paardemarktstraat 35 (Oudenaarde)
Dorpswoning van anderhalve bouwlaag en zes traveeën waarvan de derde een afgeschuinde hoektravee vormt, onder pannen zadeldaken. Geelgeschilderde gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op plint in imitatie-rustica en voorzien van jaarankers 1899 verwijzend naar het bouwjaar.


ID: 135215 | Landschappelijk geheel

Omgeving van Tissenhovemolen

Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), Mater (Oudenaarde)
Dit gebied ligt tussen de dorpjes Mater (Oudenaarde) en Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), strekt zich verder noordwaarts uit richting Korsele en omvat de watermolen Zwadderkotmolen. Rond de windmolen Tissenhovemolen ligt de kouter van Horebeke. Ten westen daarvan ligt de vallei van de Oossebeek, zijbeek van de Schelde. Rond Mater monden de Spouwwaterbeek en de Borrekenbeek in de Oossebeek uit. Deze asymmetrische vallei heeft een steile oostelijke valleiwand en een zachter hellende westelijk valleiflank.


ID: 27409 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Edelareberg 63 (Oudenaarde)
Pastorie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van 1876, gelegen in hellende tuin met in 1964 vernieuwde lage straatmuur naar ontwerp van Albert Mas aansluitend bij kerkhofmuur; middenpad met trap leidend naar voordeur.


ID: 27514 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Enameplein 16 (Oudenaarde)
Voorheen woning van hetzelfde type als nummer 12, eind de jaren 1950 gemoderniseerd. Bewaarde 18de-eeuwse kern, namelijk tonvormig overwelfde kelder onder bewaard niveau van vroegere opkamer.


ID: 27568 | Bouwkundig element

Café Harmonie

Dokter Honore Dewolfstraat (Oudenaarde)
Tegenover de kerk gelegen groot hoekhuis met cafépui.


ID: 27889 | Bouwkundig element

Spoorwachtershuis

Mussestraat 1 (Maarkedal)
Spoorwachtershuisje van het gangbare type uit midden de tweede helft van de 19de eeuw, naast spoorwegovergang van het traject Oudenaarde-Ronse. Klein bakstenen huis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder laag hellend overstekend pannen zadeldak.


ID: 27404 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Edelareberg (Oudenaarde)
Plattelandskerkje fraai gelegen op de helling van de Edelareberg met omringend kerkhof en geflankeerd door klooster en pastorie. Vermoedelijk dateren de oudste delen van de huidige kerk nog uit de 13de eeuw.


ID: 27644 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Materplein (Oudenaarde)
Eerste vermelding van een kerk te Mater in 998 toen Arnulf, markgraaf van Valencijn, de kerk schonk aan de Gentse Sint-Pietersabdij. Tegenwoordige kerk, opgericht in 1780-1783 naar ontwerp van 1780 van L. De Villegas, bouwkundige van de Gentse Sint-Pietersabdij, op de plaats van de kleinere parochiekerk. Landelijke parochiekerk typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw, met sober exterieur en neoclassicistisch interieur.


ID: 27605 | Bouwkundig element

Hoeve

Duisbeke 12 (Oudenaarde)
Leegstaande hoeve van het semigesloten type met vierkant erf, zou in oorsprong teruggaan tot begin 18de eeuw, diverse latere wijzigingen onder meer van de bijgebouwen in 1940. Lange boerenwoning met de achtergevel aan de straat palend; vijf traveeën en anderhalve bouwlaag met rechts aanpalende schuur onder één rechter afgewolfd zadeldak.


ID: 27614 | Bouwkundig element

Café In den Keizer

Hauwaart 72 (Oudenaarde)
Vrijstaand hoekhuis van twee bouwlagen onder half schilddak, waarschijnlijk aanpassing uit de eerste helft van de 20ste eeuw van oudere kern.