709 resultaten
ID: 86876 | Bouwkundig element
Sint-Michielstraat 1A-B (Tielt)
Hoekpand met modernistische inslag, gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van de Tieltse handelaar Aimé Van Luchene. Voor de bouw van het woonhuis met grote tuin worden twee haakse volumes in L-vormige opstelling afgebroken. De uitvoering verschilt enigszins van het bouwplan, zie onder meer afgeronde hoekerker en verticaal traplicht boven de inkom.
ID: 86878 | Bouwkundig element
Sint-Michielstraat 38-40 (Tielt)
Samenstel van twee interbellumwoningen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van de Tieltse handelaar R. Dobbels, die tevens enkele jaren later het naastliggende pand nummer 42 laat optrekken naar ontwerp van dezelfde architect.
ID: 86879 | Bouwkundig element
Sint-Michielstraat 42 (Tielt)
Interbellumpand gebouwd circa 1943 naar ontwerp (1940) van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van de Tieltse handelaar R. Dobbels, die enkele jaren ervoor de naastliggende panden nummers 38-40 heeft laten optrekken naar ontwerp van dezelfde architect.
ID: 86880 | Bouwkundig element
Sint-Michielstraat 53 (Tielt)
Architectenwoning gebouwd in 1893 als eigen woonhuis en ontwerp van stadsarchitect Gustaaf Hoste (Gent, 1850 - Wingene, 1918), tevens leraar-directeur van de Stedelijke Kunstacademie en ontwerper van het nieuwe postgebouw (1909). In 1935 wordt het huis eigendom van Benoni David die tijdens de Tweede Wereldoorlog burgemeester is. In 1959 wordt aan de zuidzijde de annex met garage gebouwd.
ID: 86881 | Bouwkundig element
Sint-Michielstraat 61 (Tielt)
Gedenkplaat aangebracht in opdracht van het stadsbestuur in de late jaren 1940 tegen de zijgevel van het pand nr. 61, op de plaats waar een Poolse soldaat bij de bevrijding in 1944 gesneuveld is.
ID: 86882 | Bouwkundig element
Sint-Michielstraat (Tielt)
Boven poortje rechts van het huis nummer 76, spitsbogig beglaasd gevelkapelletje met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw, waaronder buurtbewoners een natuurstenen gedenksteen hebben aangebracht met opschrift: "HET IS NOG MOEDER NOOIT GEHOORD DAT GIJ/ IN BANGEN NOOD UW KIND'REN ZOUDT VERLATEN/ HET WORDE MOEDER NOOIT GEHOORD DAT WIJ/ DEN ZOETEN PLICHT VAN DANKBAARHEID VERGATEN".
ID: 86883 | Bouwkundig element
Sint-Michielstraat 88 (Tielt)
Voormalige herberg gebouwd volgens kadaster in 1907 in opdracht van de weduwe en kinderen van Ivo Donego, schoenmaker uit Tielt, nadat een kleiner pand wordt gesloopt. Tot 1933 uitgebaat als café "De Nieuwe Sint-Michel". Het groot Sint-Michielsbeeld in de nis op de hoektravee is naar verluidt geschonken door schoenfabrikant Jules Donego, eigenaar van een huizenrij in de Luchtbalstraat. Heden begane grond deels verbouwd voor diverse handelszaken.
ID: 86884 | Bouwkundig element
Sint-Michielstraat 92 (Tielt)
Interbellumwoning gebouwd in 1930 naar ontwerp (1929) van architect Valère Lievens (Tielt) (gesigneerd) in opdracht van Cesar Besaen, toeziener der belastingen. Oorspronkelijk wordt aan de zuidzijde een kleiner woonhuis in aansluitende stijl gebouwd, later deels afgebroken en heden in gebruik als garagegebouw. Breedhuis van twee bouwlagen onder schilddak. Deels gecementeerde roodbakstenen lijstgevel met verzorgd metselwerk; linkervenstertravee oplopend in puntgevel op rechte schouderstukken. Hoge natuurstenen plint.
ID: 86885 | Bouwkundig element
Sint-Michielstraat 121 (Tielt)
In oorsprong 19de-eeuwse woning, gebouwd in 1896. Gevel aangepast tijdens het interbellum. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gecementeerde en geschilderde lijstgevel voorzien van siercementering voor bovenlijsten, borstweringen en gevelornament.
ID: 86886 | Bouwkundig element
Sint-Michielstraat 123-125 (Tielt)
In oorsprong twee 19de-eeuwse woningen, samen met vijf aanpalende huizen gebouwd volgens kadaster in 1896 in opdracht van Triphon Desauw, gareelmaker uit Tielt. Tijdens het interbellum verbouwd tot winkelpand met zijtoegang links. Breedhuis onder zadeldak, lijstgevel met bekleding in gele siersteen.