Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4539 resultaten


ID: 40822 | Bouwkundig element

Rij huisjes

Trooststraat 1-6, 7 (Vilvoorde)
Ingeplant in de schaduw van de Karmelietessenkerk. een rij huisjes met één verdieping en steil zadeldak (pannen), opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 70536 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster Onze-Lieve-Vrouw ten Troost

Trooststraat 2 (Vilvoorde)
Deze eeuwenoude stichting vormt heden een ommuurde, beeldbepalende inplanting op de hoek met de Leuvensestraat. Het ensemble bestaat uit de kapel en aansluitend ten noordoosten het vierkante kloosterpand, met ten noorden aanhorigheden als de voormalige strijkplaats, washuis en schrijnwerkerij en een tuin ten oosten.


ID: 70671 | Bouwkundig element

Kasteel Batenborch

Vijfhoekstraat 40, 40A-B (Vilvoorde)
Tot op vandaag vormt het domein, met kasteel en bijgebouw met zeventiende-eeuwse kern en koetshuis uit de 19de eeuw, een uitgestrekt geheel grotendeels omgeven door een zandstenen omheiningsmuur met meerdere toegangen.


ID: 134133 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Batenborch

Vijfhoekstraat 40, 40A-B (Vilvoorde)
Kasteeldomein van circa 25 hectare rond een kasteel met 17de-eeuwse kern, in de 18de eeuw en 19de eeuw meermaals verbouwd; een poging om in 1808 een 'Engelse tuin' met kunstmatige rivier aan te leggen werd om een ongekende reden gestaakt; geslaagde recente aanleg van de onmiddellijke omgeving van het kasteel.


ID: 70542 | Bouwkundig element

Stadswoning

Vissersstraat 46 (Vilvoorde)
Breedhuis van drie à twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met huidig uitzicht uit het begin van de twintigste eeuw doch met oudere, traditionele kern.


ID: 70544 | Bouwkundig element

Stadswoning van 1637

Vlaanderenstraat 43 (Vilvoorde)
Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak, in kern traditioneel pand opklimmend tot de zeventiende eeuw, doch verbouwd in de negentiende eeuw.


ID: 70552 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Vlaanderenstraat 83 (Vilvoorde)
In kern traditioneel pand, opklimmend tot de 17de eeuw, verbouwd en verhoogd op het einde van de 19de eeuw, achteraan aanbouwsel van vijf traveeën en twee bouwlagen met aansluitend bakstenen tuinmuur.


ID: 31534 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en boerenarbeiderswoning

Burgweg 14 (Vleteren)
Oorspronkelijk drie boerenarbeidershuisjes, thans hoevetje met losse, lage bestanddelen en één boerenarbeidershuisje, gelegen in straatbocht rondom een begraasd erf, aan straatzijde afgezet door middel van doornhaag. Ten noordwesten van het erf, boerenhuis van drie traveeën onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op straat, stro + Vlaamse pannen) met één dakkapel, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk stijl- en regelwerk, thans versteend.


ID: 31536 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Burgweg 17 (Vleteren)
Hoeve met losse bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf; bakstenen stoepen voor het boerenhuis, geasfalteerde erfoprit en resten van omwalling. Boerenwoning van het langgestrekte type: stalgedeelte links van zes traveeën + een woongedeelte van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder kort overstekend zadeldak, hoger opgetrokken bij de opkamer; gedateerd 1921. Stalvleugel met aanleunende dwarsschuur en wagenhuisgedeelte uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 31539 | Bouwkundig element

Hoeve Zuidhuis

Burgweg 24 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rond een geasfalteerd erf. Ten zuiden, drenkplaats. Ten oosten, geasfalteerde erfoprit met kapelletje aan straatzijde. Ten noorden van het erf, boerenhuis van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) op houten modillons; een dakvenster. Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, echter teruggaand op een oudere kern.