Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93123 resultaten


ID: 9010 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Sint-Lievensplein 12 (Herzele)
Horecabedrijf, voorheen boerenhuisje van het dubbelhuistype van zeven traveeën en één bouwlaag uit de tweede helft van de 18de eeuw, verhoogd met één bouwlaag en aangepast in de 19de eeuw; zadeldak.


ID: 9011 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Van Den Bossche

Sint-Lievensplein 15-16 (Herzele)
De dorpsbrouwerij werd opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898, samen met de brouwerswoning, een eclectisch pand met art-nouveau-inslag. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard.


ID: 9009 | Bouwkundig element

Burgerhuis Van den Bossche-Callebaut

Sint-Lievensplein 2 (Herzele)
Het burgerhuis Van den Bossche-Callebaut dateert van het begin van de 20ste eeuw en wordt gekenmerkt door zijn een achthoekige toren aan de linkerzijde van de voorgevel.


ID: 9007 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Lievensplein 23 (Herzele)
Gelegen ten noorden van het dorpsplein, voorheen met omringend, ommuurd kerkhof, bewaard ten noorden; ten zuiden zijn de stijlen van de vroegere poort bewaard; gebouwd in 1774 onder pastoor P.J. Van Volcxem.


ID: 8948 | Bouwkundig element

Buurtspoorwegstelplaats, reparatie-, dienstlokalen

Solleveld 25 (Herzele)
Aansluitend bij het buurtspoorwegstation van de lijn Gent-Geraardsbergen. Twee bakstenen gebouwen met aanleunende zadeldaken (mechanische pannen) vormen respectievelijk rechts, de grote stelplaats links, een kleinere reparatiehal.


ID: 9034 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Speistraat 9 (Herzele)
Kleine gesloten hoeve met bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken uit de tweede helft van de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats.


ID: 200828 | Archeologisch geheel

Motte

St.-Mauritsplein (Herzele)
De site is gelegen in Ressegem, een deelgemeente van Herzele. Dit gebied behoort tot het voormalige Land van Aalst. De motte met neerhof bevindt zich in het hart van het dorp aan het Sint-Mauritsplein, meer bepaald in de tuinen van de pastorij, en wordt door de Walstraat gescheiden van het neerhof dat meer noordwestelijk is gelegen.


ID: 8981 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius met kerkhof

St.-Mauritsplein 11 (Herzele)
Pseudobasiliek, gelegen op een hoogte met deels bewaard omringend, ommuurd kerkhof met graftekens. Eerste vermelding in 1147; afhankelijk van de abdij van Saint-Ghislain van circa midden 12de eeuw tot eind 17de eeuw. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een driebeukig schip met vijf traveeën, een koor met driezijdige sluiting, noordelijke en zuidelijke sacristie. Van de gotische kerk bleven bewaard: het koor, de middenbeuk en de westtoren. Verbouwing van de zijbeuken in de 18de eeuw, restauratie in 1898 onder leiding van architect Henri Geirnaert.


ID: 300393 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom bij kerkhof

St.-Mauritsplein 11 (Herzele)
Een opgaande es met een gevorkte stam staat op het kadastrale perceel van het kerkhof maar net buiten de betonplatenafsluiting. Deze mooi en evenwichtig ontwikkelde boom markeert de hoek van een kadastrale grens.


ID: 8982 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Mauritiusparochie met tuin

St.-Mauritsplein 9 (Herzele)
Pastorie, gelegen naast populierendreef, met ommuurd voortuintje met bakstenen ingangspoort. Achter het huis, grote, deels ommuurde tuin met omwalde motte. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw.