1496 resultaten
ID: 44594 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. De grote pastorietuin is omhaagd en nog deels omgracht en aangelegd in landschappelijke stijl.
ID: 78960 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 131 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Stationsstraat. Breedhuis in laatclassicistische stijl, vermoedelijk opgetrokken in de eerste helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Gecementeerde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint.
ID: 78874 | Bouwkundig element
Dudzelesteenweg 1 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Koolkerkesteenweg. Historische hoeve "De Snippe", beeldbepalend vanaf de Koolkerkesteenweg door het grote, prestigieuze boerenhuis. Gaat terug op een middeleeuws landgoed. Statig landhuis, haakse stalvleugel met evenwijdige schuurvleugel. Erfoprit geaccentueerd door rode bakstenen hekpijlers en twee grote bomen. Diep dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen afgeknot tentdak op houten kroonlijst met klossen.
ID: 78808 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 7 (Damme)
Kasteeldomein van Moerkerke met omwald kasteel in parktuin, met een geschiedenis die opklimt tot in de middeleeuwen. Het huidige eclectische uitzicht van het kasteel dateert van 1908-1912. Het kasteel is gelegen op een opperhof omringd door een ronde walgracht, wat het park samen met de slingerende paadjes en follies, een pittoresk uitzicht geeft. Onder meer Mariagrot, pilaar, verschillende beelden, brugjes, ijskelde. In gevel bijgebouw, een nis met Mariabeeldje en natuurstenen plaat met opschrift.
ID: 78698 | Bouwkundig element
Kerkstraat 18A-B (Damme)
Gereconstrueerd hoekpand (2000-2001) met laat-classicistische inslag, oorspronkelijk daterend uit de 17de-18de eeuw met oudere, 14de-eeuwse kern. Vrij getrouwe reconstructie omwille van slechte bouwfysische toestand. Behoud van 18de-eeuwse dakkap (twee schaargebinten waarop nokgebinte en "half", dwars geplaatst gebint), moerbalken en buitenschrijnwerk. De gevels zijn 50 cm verhoogd omwille van wooncomfort. Afgeschuinde hoekbeeldnis met natuurstenen beeld van Sint-Jozef onder baldakijn, op console met wapenschild van Damme.
ID: 78689 | Bouwkundig element
Kerkstraat 2 (Damme)
Herberg vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie bebouwing weergegeven op primitief kadasterplan (1834). Hoekpand met laatclassicistische inslag van zes traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen).
ID: 78900 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Monnikeredestraat 9 (Damme)
Gelegen op een vierkant omwald terrein binnen een prachtige, ruime tuin. Eind-18de-eeuwse pastorie in een sobere, classicistische bouwstijl die aansluit bij de typische, historische architectuur van pastorieën. De statige woning is gelegen in de noordoosthoek van een ruime tuin, op een vierkant omwald terrein. Een kasseipad leidt van de straat naar de voordeur, over de walgracht heen. Aan de straat wordt de ingang gemarkeerd door witgekalkte vierkante bakstenen hekpijlers waartussen een smeedijzeren hek.
ID: 78760 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oostkerkestraat 4 (Damme)
Ten noorden van de Sint-Jacobskerk, gelegen in omhaagde tuin, toegankelijk via hek met bakstenen pijler. Achterliggend weiland te bereiken via een poortje achterin de tuin. De huidige pastorie wordt tussen 1781 en 1790 gebouwd, maar heeft in de 19de en 20ste eeuw verschillende verbouwingen ondergaan. Pastorie in classicistische stijl, bestaande uit een hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok haaks op straat). Aan beide zijden een uitbouw onder plat dak.
ID: 54607 | Bouwkundig element
Dorpsplaats 5A (De Haan)
Classicistische kerk, ingeplant bij de Dorpsplaats, ten westen van de Warvinge en omgeven door een ommuurd kerkhof met graftekens. Deels bewaard omlopend bakstenen pad in visgraatverband. Sacristie aangebouwd naar plannen van Antonius Verbeke uit 1888-1889.
ID: 38489 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteellaan 33-41 (De Pinte)
Deels omgracht kasteel met rechts, gedeeltelijk aangepast 18de-eeuws dienstgebouw en hoeve, omringend park en landerijen met stervormig aangelegde dreven. Monumentaal toegangshek tussen gemetste pijlers met siervaasbekroning en vierkante paviljoentjes. Oorspronkelijk bepleisterd en geschilderd, heden bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, vijf op vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.