Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27621 | Bouwkundig element

Hoeve

Jagerij 50 (Oudenaarde)
Voormalige hoeve van het semigesloten type gelegen hoek zijweg van Jagerij. IJzeren toegangshek tot verhard erf aan een overhoekse bakstenen hekpijler.


ID: 27436 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Doorn

Doorn 16 (Oudenaarde)
Mooie ten noordwesten van de Diepenbeek gelegen semigesloten vierkante hoeve met boerenwoning in kern wellicht opklimmend tot 1683-1687. Fraai ijzeren hek tussen bakstenen pijlers dat leidt naar het grotendeels gekasseid binnenerf met grasperk en begroeiing in het midden, op de vroegere mestvaalt. Verankerde baksteenbouw met tandlijst op gecementeerde plint onder pannenbedaking.


ID: 27536 | Bouwkundig element

Hofstede en herberg de Swane

Wallestraat 161 (Oudenaarde)
Voormalige hofstede en herberg, reeds vermeld in 1538 en voorkomend op de kaart van J. Bale van 1661-63. Vroeger grotere hoeve van het semigesloten type, in de tweede helft van de 19de eeuw gereduceerd tot een L-vormig gebouwencomplex. Lange boerenwoning van zes traveeën onder hoog pannen zadeldak, heden met 19de-eeuws uitzicht doch oudere kern.


ID: 27625 | Bouwkundig element

Hoeve van de Nieuwe Molen

Karel Martelstraat 16 (Oudenaarde)
Hoeve van het semigesloten type met voormalige molenaarswoning, voorheen gesitueerd achter de Nieuwe Molen en waarschijnlijk opgericht eind van de jaren 1770. Bewaarde U-vormige aanleg van de oude hoevegebouwen rond deels verhard erf vóór de woning met naar de straat gerichte erfgevel.


ID: 27653 | Bouwkundig element

Café In de oude Mode

Monseigneur Lambrechtstraat 4 (Oudenaarde)
Zijdelings aan de straat palende landelijke woning van het type boerenhuis, voorheen met wagenmakerswerkhuis en nadien smidse. Langgerekte naar het zuidoosten georiënteerde woning onder zadeldak, wellicht in oorsprong uit de 18de en de 19de eeuw - en recentere aanpassingen.


ID: 27640 | Bouwkundig element

Herberg Au repos du voyageur

Kerkgate 35 (Oudenaarde)
Lang breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, waarschijnlijk uit eind 19de eeuw. Eén oude lindeboom markeert de vroegere herberg rechts aan de straat.


ID: 27684 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en kerkhof

Meldenstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk ingeplant op een opgehoogd terrein van de Rug van Meerse; wellicht een motte. Omringend ommuurd kerkhof, ten zuiden en oosten afgeboord door bomenrijen. Bij gebrek aan een ver doorgedreven bouwhistorisch onderzoek blijft de vroege bouwgeschiedenis voorlopig hypothetisch. Van de romaanse kerk van Doornikse breuksteen, rest de westelijke toren en misschien ook het opgaand metselwerk van de noordelijke zijbeuk en noordtranseptarm. In de 16de eeuw werd het schip herbouwd in gotische stijl. Belangrijke herstelling en vergroting van de kerk in neogotische stijl in 1871 naar ontwerp van architect Louis Minard.


ID: 27382 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Stationsplein 77-83 (Oudenaarde)
Eenheidsbebouwing tegenover het station van drie en vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder doorlopende zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels met winkel- of cafépuien op de begane grond.


ID: 27501 | Bouwkundig element

Lagere school

Annekensstraat 10 (Oudenaarde)
Opgericht als privé-schooltje door filantroop M. Van der Straeten eind de jaren 1870. De bouwheer, weldoener van onder meer het klooster van de Zusters van Barmhartigheid in de Martijn van Torhoutstraat, schonk het gebouw in 1894 aan het klooster die er twee klassen van hun school inrichtten tot 1910, nadien omgevormd tot woning.


ID: 27505 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Beaucarnestraat 15 (Oudenaarde)
Kern van één bouwlaag en vier traveeën uit 18de eeuw, oorspronkelijk één geheel met nummer 13; in 1928 werd de onderwijzerswoning gedeeltelijk gesloopt en herbouwd tot nieuwe onderwijzerswoning met bovenverdieping, naar ontwerp van architect G. Decordier van 1927.