709 resultaten
ID: 86890 | Bouwkundig element
Stationsberm (Tielt)
Voormalige loods van de spoorweg, gelegen tussen de spoorweg en de Jacobus Vergauwenstraat. Groot éénlaags bakstenen volume onder pannen bedaking (nok evenwijdig met spoorlijn). Langsgevels geritmeerd door licht vooruitspringende muurdammen waartussen segmentboogopeningen (deels gedicht aan zuidzijde); oostzijgevel met getrapte fries, oculus in top en schuifpoorten.
ID: 86892 | Bouwkundig element
Stationstraat 2 (Tielt)
Gebouwd in 1936-1938 naar de plannen van architect Gerard Vande Weghe (Tielt).
ID: 86893 | Bouwkundig element
Stationstraat 6 (Tielt)
Voormalig "Feestpaleis", een circa 1926 gerealiseerde verbouwing van de bestaande feestzaal "A Capella" (1920), beide naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt). Dit complex heeft oorspronkelijk een beeldbepalende straatgevel met uitgewerkte brede rondbogige frontonbekroning en haaks op de straat ingeplante zaal.
ID: 86894 | Bouwkundig element
Stationstraat 25 (Tielt)
Voormalige cinema "Movy" met café, gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt). Bouwheer is Roger Lecat, meubelmaker uit Tielt, die voorheen reeds in het "Feestpaleis" cinema houdt. Heden theater "Malpertuis" met foyer, voorheen gevestigd in de kelder van het Gildhof. Het bouwplan toont onder meer het café aan de straatzijde, met achterliggend complex van de cinemazaal en tevens een schietbaan met liggende wip. In 1997 wordt de voorgevel gedeeltelijk aangepast en het interieur gerenoveerd naar ontwerp van het architectenbureau Claerhout (Sijsele).
ID: 86896 | Bouwkundig element
Stationstraat 52 (Tielt)
Hoger gelegen interbellumvilla in tuin, een verbouwing van 1935 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) (gesigneerd in plint) van een in 1874 opgetrokken woonhuis, waar rond de eeuwwisseling hoveniersbaas Theophiel De Brauwer woont. Opdrachtgever voor de grondige verbouwing is Lionel Maes, nijveraar uit Pittem.
ID: 86897 | Bouwkundig element
Stationstraat 57-59 (Tielt)
Samenstel van twee handels- en appartementsgebouwen daterend uit het interbellum. Complex van drie bouwlagen onder plat dak. Roodbakstenen bovenbouw met doorgetrokken centrale erkeruitbouw onder uitkragende houten kroonlijst.
ID: 86898 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationstraat 58 (Tielt)
Voormalige dokterswoning gebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) in opdracht van Armand Vander Borgt-Notteboom, geneesheer uit Tielt. Naar verluidt is in de woning, naast een wachtzaal en praktijkruimte, tevens een sanatorium ingericht in een van de kamers. Vrij robuuste architectuur met invloed van zowel cottage- als art-decostijl. Oorspronkelijke tuinaanleg door Louis-Julien Breydel, nadien gewijzigd door René Pechère.
ID: 86899 | Bouwkundig element
Stationstraat 63 (Tielt)
Samenstel van twee handels- en appartementsgebouwen in art-decostijl, gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect A. Bibouw in opdracht van Jozef Vanden Heede, nijveraar uit Petegem (Deinze). Half vrijstaand complex van drie bouwlagen onder plat dak. Kleurrijk materiaalgebruik van roodbakstenen bovenbouw met zowel horizontale (banden) als verticale (lisenen, erkerconsoles) witgeschilderde elementen.
ID: 86900 | Bouwkundig element
Stationstraat 66 (Tielt)
Half vrijstaand woonhuis met achterliggende magazijnen gebouwd in 1916. Bouwheer is Gilbert De Smet die hier de handel in bouwmaterialen van zijn vader Eugène, opgericht kort vóór de Eerste Wereldoorlog, verder zet. Na de sluiting van de zaak in 1970 is dit lange tijd het woonhuis van kunstschilder Frank Bogaert. Geelbakstenen parement met doorlopende banden in geglazuurde baksteen. Frequent gebruik van natuursteen voor onder meer hoge plint, onderdorpels, aanzetstenen van segmentboogstrekken (bovenverdieping). Inkom met natuurstenen blindnissen en belendende zuiltjes uitlopend op imposten met gesculpteerde florale motieven.
ID: 86902 | Bouwkundig element
Stationstraat 73 (Tielt)
Resterend pand van de twee woonhuizen die de broers August en Alfons Verkinderen in 1899 laten bouwen naast hun schoenfabriek aan de zuidzijde, die in de tweede helft van de 20ste eeuw verbouwd wordt (zie nummer 77), net als het woonhuis nummer 75 waarvan heden nog een halve travee overblijft. Hoekpand van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak; nieuwe dakvlakvensters.