Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 21588 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Russelbeekstraat 2 (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw, waarvan het linkergedeelte thans door nieuwe bouw wordt ingenomen. Boomgaard en moestuin aan de rechterzijde, door een haag omringd.


ID: 78341 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoevetje

Dwarsstraat 16 (Diksmuide)
Achteringelegen, vroeg 19de-eeuws hoevetje met twee evenwijdige losse bestanddelen. Huidige opstelling reeds aangeduid op het primitief percelenplan (circa 1835).


ID: 78558 | Bouwkundig element

Hoevetje

Gentweg 10 (Diksmuide)
Hoevetje uit het laatste kwart van de 19de eeuw/ eerste kwart van de 20ste eeuw. Haaks op de straat, boerenhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag (achterzijde) onder pannen zadeldak. Verzorgd baksteenmetselwerk zie overhoekse fries en strekken van helrode baksteen.


ID: 78567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenarbeiderswoning met erfbeplanting

Houtlandstraat 3 (Diksmuide)
Boerenarbeidershuis met geïncorporeerde stalling en schuur, uit de jaren 1920. Bij de erftoegang, lindebomen met boomkapelletje, voorts meidoornhagen en restant van boomgaard.


ID: 78418 | Bouwkundig element

Villa Marietta

Ijzerdijk 18 (Diksmuide)
"VILLA MARIETTA" zie geschilderde letters in het gevelveld. Dit landhuis is legendarisch vanwege de 78-jarige Marie Thérèse Louisa Tack (geboren te Nieuwkapelle in 1836, overleden te Brussel in 1927) of douairière Favarger de la Faverge, die er tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef wonen, in de onmiddellijke nabijheid van de loopgraven van de Belgische eerste linie langs de IJzerdijk.


ID: 78259 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Kaaskerkestraat 82 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve met losse geelbakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom deels verhard erf. Als achteringelegen hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), maar na de Eerste Wereldoorlog dichter bij de straat heropgebouwd. Ten noorden van het erf, naar de straat georiënteerd boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met voorliggende tuin.


ID: 78517 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heropgebouwde pastorie van de Sint-Jacobskerk met tuin

Sint-Jacobsplein 3 (Diksmuide)
De pastorie met tuin, ten oosten aansluitend bij de Sint-Jacobskerk en het kerkhof, werd heropgebouwd in 1923-1924.


ID: 135086 | Landschappelijk geheel

Sint-Wivina-abdij en Wolfsputten

Dilbeek, Groot-Bijgaarden (Dilbeek)
Dit gebied strekt zich uit ten noorden van Dilbeek en omvat het Sint-Alenapark, de Wolfsputten en de Sint-Wivina-abdij, de Benedictinessenabdij omstreeks 1125 gesticht als priorij afhankelijk van de abdij van Affligem. Het complex omvat nog een aantal waardevolle abdijgebouwen en typische ingrediënten van een kloostertuin. De Wolfsputten danken hun ontstaan aan de ontginning van de kalkhoudende, fijnkorrelige Lediaan zandsteen. Verder omvat het gebied ook het Sint-Alenapark, begin 18de eeuw tegen de terreinhelling aangelegd.


ID: 135089 | Landschappelijk geheel

Sint-Anna-Pede

Dilbeek, Itterbeek (Dilbeek)
Sint-Anna-Pede is een zeer landelijk gehucht in de directe omgeving van Brusselse agglomeratie. Ten zuiden van de dorpskern stroomt de Molenbeek of Pedebeek. Bijna haaks op deze vallei ligt een andere vallei waarin het Sint-Annakasteel gelegen is. De Sint-Annakerk en haar omgeving is een vertrouwd beeld dank zij het schilderij “De parabel der blinden” van Pieter Breugel de Oude dat hierop geïnspireerd is.


ID: 39064 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Brusselstraat 592 (Dilbeek)
Semigesloten hoeve minstens teruggaand tot de 18de eeuw met bakstenen gebouwen rond een gekasseid erf met centraal een grote paardenkastanje.