Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

429 resultaten


ID: 130304 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag

Sint-Annastraat 37, 43 (Zwalm)
Aan de straatzijde een gemengde geschoren afsluitingshaag bij een moestuin, bestaande uit haagliguster, haagbeuk, olm en vlier. De haag is bedoeld om indringing op het erf te voorkomen.


ID: 130307 | Landschappelijk element

Geschoren haagbeukhaag

Sint-Annastraat 64 (Zwalm)
Aan de straatzijde en zuidkant van het erf is er een erfafsluitingshaag van haagbeuk met al dan niet natuurlijke bijmenging van meidoorn, es, hulst, sering en vlier. De haag werd geplant in dicht plantverband en potdicht gemaakt om indring te voorkomen.


ID: 130054 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Steenstraat 18 (Zwalm)
Langs de losweg die uitkomt op de Steenstraat is er een geschoren afsluitingshaag, in hoofdzaak bestaande uit meidoorn en met al dan niet natuurlijke verrijking van berk, haagbeuk, beuk, hulst en sering.


ID: 130138 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus bij moestuin

Steenweg 76 (Zwalm)
De moestuin op het erf van de hoeve, Steenweg 76, is aan de noordoostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 130152 | Landschappelijk element

Buxus als randpalm in moestuin

Steenweg 76 (Zwalm)
Buxus als randpalm is nog aanwezig langs het centrale gaanpad in de moestuin, een moestuin die aan de straatzijde is afgesloten met een geschoren taxushaag. Zéér oude moestuinen werden, meestal in vier, plantvakken onderverdeeld om wisselteelt in cycli van vier jaar mogelijk te maken. Alle perken werden afgeboord met buxushaagjes, ook randpalmen genoemd. Wat we hier nog vaststellen is nog een restant uit zo een oude configuratie.


ID: 130074 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van meidoorn

Vlaanderdal (Zwalm)
Het erf wordt aan de kant van Vlaanderendal en de aanpalende akker afgesloten met een weerhaag. Door het gebruik van meidoorn, in een dicht plantverband, is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een voorbeeld van een scheerhaag dienstig als erfafsluiting.


ID: 130071 | Landschappelijk element

Knotessenrij in geschoren afsluitingshaag

Vlaanderdal 1 (Zwalm)
Langs de straatzijde van een erf in het Vlaanderdal staat een geschoren afsluitingshaag, in hoofdzaak bestaand uit meidoorn, met erin drie knotessen. Dit relict is een mengvorm van een knotbomenrij met een geschoren haag.


ID: 130229 | Landschappelijk element

Scheerhaag van meidoorn

Wijlegem 9 (Zwalm)
Een erfafsluitingshaag aan de straatzijde in hoofdzaak bestaande uit meidoorn. Het betreft hier een scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee, op het erf zouden uitbreken. Deze afsluitingen werden geplant in dichte plantafstanden en het gat in de haag werd dicht gemaakt door het inbrengen van takken (dode) en het invlechten van zijtakken (levende). Ze wordt tot twee maal toe per jaar geschoren.


ID: 130122 | Landschappelijk element

Olmen afsluitingshaag

Zavelputstraat 12 (Zwalm)
Een olmen afsluitingshaag bevindt zich aan de straatzijde van het erf en is, al dan niet op natuurlijke wijze, aangereikt met haagbeuk, haagliguster, sering en vlier. Het is een scheerhaag van ongeveer 1,5 meter hoog en heeft een lengte van 40 meter. Olm werd voor deze toepassing geprefereerd omwille van de zeer dichte vertakking vanaf de basis. Mits de haag goed onderhouden werd kon men hierdoor het kleinvee op het erf houden en werd indringing voorkomen. Olm wordt heden ten dage nog weinig aangeplant omwille van de olmenziekte. Het valt ons echter op dat de goed onderhouden scheerhagen van olm gezond zijn en niet belaagd worden door de olmenspintkever. Een verklaring is mogelijks dat de spintkever zwaarder takhout of stammen nodig heeft om zicht te vestigen.