Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 51876 | Bouwkundig element

Jeneverhuis Van Hoorebeke

Van Hoorebekeplein 2-3 (Eeklo)
Resterend deel van de voormalige jeneverstokerij Van Hoorebeke, de enige Belgische jeneverstokerij op basis van jeneverbessen. Het bewaarde gebouw vormde als opslagplaats slechts een deel van het oorspronkelijke complex, en werd volgens het kadasterarchief gebouwd in 1893-1894 in opdracht van Edmond Van Hoorebeke.


ID: 8239 | Bouwkundig element

Watermolen De Graevemolen

Bosstraat 25 (Erpe-Mere)
Voormalige graan- en oliemolen, vooral uitgebouwd in de 19de eeuw, op 18de-eeuwse kern. Bakstenen molengebouw langs waterloop, met twee interne bouwlagen, onder zadeldak, met recentere bijbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder twee aanleunende zadeldaken. Achter het complex: een vrijstaande ronde fabrieksschoorsteen, op vierkante basis.


ID: 8217 | Bouwkundig element

Brouwerij De Arend

Dorpsstraat 144 (Erpe-Mere)
Achter een recent woonhuis bevindt zich de voormalige brouwerij De Arend. Bakstenen gebouw van vijf traveeën en kelderverdieping plus anderhalve bouwlaag onder twee gelijklopende zadeldaken. Toegangen in tweede travee van de kelderverdieping en eerste bouwlaag. De achterbouw met graanmagazijnen en mouterij, lijkt van recentere datum.


ID: 8230 | Bouwkundig element

Watermolen

Dorpsstraat 3 (Erpe-Mere)
Watermolen op de Molenbeek met oudste vermelding van 1638. Watermolen op zandstenen onderbouw, waarboven baksteenmetselwerk met sporen van vlechtingen. Talloze verbouwingen, onder meer als gevolg van de mechanisatie sinds begin 20ste eeuw.


ID: 8232 | Bouwkundig element

Gezondheidsbrouwerij

Gentsesteenweg 41 (Erpe-Mere)
Van de voormalige mouterij en brouwerij "Gezondheidsbrouwerij" (ontstaan circa 1835, de brouwerij stilgevallen na 1918, de mouterij in 1935) blijven enkel een aantal opslagplaatsen en het gebouw met de kiemvloeren der mouterij over.


ID: 8243 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostdorpstraat (Erpe-Mere)
Bij oudere semi-gesloten hoeve werd begin 20ste eeuw, in noordelijke hoek, in het verlengde van de bestaande bedrijfsgebouwen de zogenaamde "Melkerij St-Jozef" - zie geschilderd gevelopschrift - bijgebouwd, met nok loodrecht op de straat.


ID: 8267 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij Van Waeyenbergh

Opaaigem 23 (Erpe-Mere)
Jeneverstokerij, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, waarbij vroeger eveneens een melkerij, een maalderij en hoeve behoorden. Bakstenen constructies onder zadeldaken, welke talloze transformaties ondergingen zodat de vroegere verschillende industriële functies niet meer af te leiden zijn. Industriële schoorsteen, nu volledig ingebouwd, doch vroeger waarschijnlijk aangebouwd. Schuur links van toegangspoort in gevel gedateerd: 1888.


ID: 8227 | Bouwkundig element

Azijnfabriek

Oudenaardsesteenweg 127 (Erpe-Mere)
Dubbelhuis, dat de vijf eerste traveeën van een constructie met een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) inneemt; beluikte rechthoekige vensters met hardstenen dorpels; rechte muurankers tussen de traveeën en boven de deur. De zesde travee wordt ingenomen door een zware poort met houten latei, waarop nog de tekst "Azynleggery".


ID: 13035 | Bouwkundig element

Zuivelfabriek De Eendracht

Melkerijstraat 2 (Essen)
Zuivelfabriek, gesticht in 1901 en gesloten in oktober 1980. Bewaarde, nog werkzame stoommachine van 1921 door constructeur Van den Kerkhove uit Gent.


ID: 13082 | Bouwkundig element

Molenromp, maalderij en molenaarswoning Louis Aerden

Stationsstraat 32 (Essen)
Voormalige molenaarswoning Louis Aerden met ten noorden de romp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier (bergmolen) uit 1841 en ten westen bijgebouwen (maalderij en paardenstallen) rond een gekasseid erf.