448 resultaten
ID: 135189 | Landschappelijk geheel
Wachtebeke (Wachtebeke)
Het gebied ligt in het noorden van Wachtebeke. Het gaat om een kleine polder die begrensd wordt door dijken. De Sint-Elooiskreek behoort tot het krekengebied van Overslag-Zuiddorpe dat zich in het overgangsgebied bevindt tussen een groter krekengebied dat zich verder uitstrekt naar het noorden en Zandig Vlaanderen ten zuiden hiervan. De Grote Dekzandrug Maldegem-Stekene, die net ten zuiden van het gebied ligt vormt een natuurlijke grens tussen deze gebieden. Kenmerkend zijn de kreekrestanten, waaronder de Sint-Elooiskreek en de dijken die, benadrukt door opgaande bomenrijen, opvallende lijnelementen in het landschap vormen en tevens het gebied afbakenen. Bovendien is er een duidelijk microreliëf aanwezig dat de overgang naar de zandstreek benadrukt.
ID: 304011 | Bouwkundig element
Puyenbrug (Wachtebeke)
Ruïne van een stenen grondzeiler, Westmeersmolen genaamd, gelegen ten westen van de Puyenbrug, ten noorden van de Zuidlede. Deze molen was in 1819 opgetrokken als een ronde bakstenen poldermolen, zowel voor de afwatering als voor de bevloeiing van de omgevende landerijen door middel van een scheprad.
ID: 207815 | Bouwkundig element
Leiesas (Waregem), Hooiemeersstraat (Wielsbeke)
Sluis op de Oude Leiearm op de grens tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog ter vervanging van een oudere sluis. Sluis met betonnen wanden en twee doorstroomopeningen van 12,5 meter breed.
ID: 207620 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 34 (Waregem)
Neoclassicistisch landhuis, in oorsprong daterend van circa 1852 en vrij grondig uitgebreid in 1921, en koetshuis, eveneens van circa 1852 met oranjeriegedeelte links en in 1904 aangebouwde hondenkennel. Gelegen in een kasteelpark vermoedelijk daterend van circa 1872 en ontworpen in Engelse landschapsstijl met romantiserende invloed, voorzien van siervijvers, brugjes en een ijskelder. In het park bevindt zich ook het laatste overblijvend exemplaar van een 19de-eeuws pompmolentje in Vlaanderen, gebouwd tussen 1872 en 1883. Aan de Stationsstraat is het park afgesloten door een laag gecementeerd muurtje, waarboven een ijzeren hekwerk; de toegang wordt gemarkeerd door vierkante, gecementeerde pijlers met vaasbekroning.
ID: 134391 | Landschappelijk element
Trockart 2 (Wellen)
Kasteeldomein met laat 19de-eeuws parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met aansluitend parkbos, aangelegd op een tot de 17de eeuw opklimmende site waarvan de configuratie tot vandaag onveranderd bleef; grachten met bruggen en smeedijzeren hekken, deels verbreed tot parkvijver.
ID: 134018 | Landschappelijk element
Boerenkrijglaan, Hollandse dreef (Westerlo)
Gemeentelijk openbaar park, rond 1910 als kasteelpark met boomgaard en moestuin aangelegd bij een neogotisch kasteel van architect Pierre Langerock.
ID: 301605 | Landschappelijk element
Polderstraat 51 (Westerlo)
Waterburcht ontstaan en gegroeid rond een heerlijke versterking met donjon of woontoren, gelegen aan de rand van een beboomd park (circa 60 hectare) met vijvers, gazons, dreven, wandelpaden, een geometrische tuin en een minder formeel landschappelijk park, van elkaar gescheiden door de Grote Nete.
ID: 41235 | Bouwkundig element
Rietstraat (Westerlo)
Mobiele dam van circa 1874 naar ontwerp van P. Langerock.
ID: 85167 | Bouwkundig element
Watermolenstraat 64 (Wetteren)
Watermolen met molengebouw uit 1798, sluis en voormalige oliemolen en waterraderen, de kollergang en fabrieksschoorsteen van voormalige industriële olieslagerij, opgericht in 1909.
ID: 89616 | Bouwkundig element
Hooiemeersstraat (Wielsbeke)
Sluis op de oude Leiearm, op de grens tussen Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) en Sint-Eloois-Vijve (Waregem). In 1940 wordt de oude sluis en stuw uit 1863 zwaar beschadigd. Pas in 1953 wordt een nieuwe sluis en stuw in gebruik genomen. Sluis met betonnen wanden en twee doorstromingsgaten. Machinekamer in bruine baksteen met beglaasde lichtstrook met roedeverdeling, omlopend looppad met balustrade en afgeronde hoeken.