Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 205245 | Bouwkundig element

Hoeve  Goed Te Velderycke

Steenbrugstraat 94, 94A (Harelbeke)
Hoeve waarvan de gebouwen deels dateren uit de 18de, 19de en 20ste eeuw. Hoevenaam verwijzend naar de heerlijkheid Velderycke. Opgenomen in de niet-limitatieve lijst van merkwaardige gebouwen in het open landschap van Harelbeke, definitief vastgesteld in de gemeenteraad van 11.02.2008 (categorie 2).


ID: 205469 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Elst

Ter Elstweg 25 (Harelbeke)
Historische hoeve "Ter Elst". Dieper gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, waarvan de site opklimt tot de 16de eeuw en de nog bestaande hoevegebouwen vermoedelijk dateren uit de 18de eeuw.


ID: 205474 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Calfshaege

Tombroekstraat 10 (Harelbeke)
Dieper gelegen, historische hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een centraal erf met grint. 18de-eeuws poortgebouw op het einde van de erfoprit en aan de zuidzijde van het erf. Boerenhuis aan de noordzijde van het erf, daterend van 1936. Schuur van 1946 aan de westzijde van het erf, gebouwd dwars op het poortgebouw. Landgebouw aan de oostzijde van het erf, verscholen achter een rij bomen. Bakhuis, gelegen ten oosten van het boerenhuis.


ID: 205473 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Tonnebroucke

Tombroekstraat 8 (Harelbeke)
Dieper gelegen hoeve zogenaamd Ter Tonnebroucke. Hoeve met losse bestanddelen vermoedelijk in oorsprong daterend uit de 18de eeuw. Boerenhuis van het langgeveltype aan de noordzijde van het erf en lage stal aan de westzijde. Onze-Lieve-Vrouwkapelletje naast het toegangshek op het einde van de oostelijke erfoprit.


ID: 205247 | Bouwkundig element

Hofstede Te Populiere

Tuinbouwstraat 14 (Harelbeke)
Voormalige hofstede Te Populiere, thans opgedeeld in twee verschillende eigendommen (nummers 10 en 14), gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw (1912?). Dwars op de rijweg georiƫnteerd woonhuis met afzonderlijke stalling, gelegen op een omhaagd erf en toegankelijk via een inrit tussen twee wit beschilderde, bakstenen pijlers.


ID: 205350 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Tweede Aardstraat 28 (Harelbeke)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen in de 18de, 19de en 20ste eeuw. Gelegen aan het kruispunt met de straat Schothoek en bijna grenzend aan de Oude Leiearm.


ID: 205353 | Bouwkundig element

Hoeve  Ter Triest

Tweede Doorsnijdstraat 1 (Harelbeke)
18de-eeuws goed "Ter Triest", sinds het begin van de 20ste eeuw ook genaamd de "Kapelhoeve". Gelegen bij de grens met Hulste en Ooigem (Wielsbeke).


ID: 205354 | Bouwkundig element

Hoeve

Tweede Doorsnijdstraat 3 (Harelbeke)
Inwaarts gelegen, 18de-eeuwse hoeve bij de grens met Ooigem (Wielsbeke), reeds weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Baksteenbouw onder overkragende pannen zadeldaken. Vermoedelijk 18de-eeuws boerenhuis evenwijdig met de weg gelegen; rechthoekige muuropeningen met vermoedelijk vernieuwd houtwerk.


ID: 205366 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hospitaalgoed

Vlietestraat 99 (Harelbeke)
Historische hoeve " 't Hospitaalgoed". Dieper gelegen 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gesitueerd op de grens met de gemeente Hulste op een site die reeds is bebouwd in de 13de eeuw. De hoeve wordt in het noorden begrensd door de Eikbosbeek, die in oorsprong de omgrachting rondom de hoeve voedde. De hoevenaam verwijst naar het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal van Kortrijk, eigenaar van de hoeve vanaf de 13de eeuw. Hoeve bereikbaar via een lange, geasfalteerde oprijlaan vanaf de Vlietestraat. Losse bestanddelen gelegen rondom een centraal erf (deels begraasd, deels gekasseid); verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Enkel het zuidelijke gedeelte van de vierkante omwalling is bewaard.


ID: 205485 | Bouwkundig element

Hoeve Vrijlegemhof

Vrijlegemstraat 2 (Harelbeke)
Historische hoeve zogenaamd "Vrijlegemhof" of goed "te Vrijleghem". 17de/18de-eeuwse omwalde hoeve met losse bestanddelen, de site zou reeds opklimmen tot de 10de eeuw. Gelegen tussen de Vrijlegemstraat en de Hazebeek.