1316 resultaten
ID: 32627 | Bouwkundig element
St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
Georiënteerde kerk, heropgebouwd naar ontwerp van architect A. Dumont van 1925, ter vervanging van de in maart 1918 verwoestte, eenvoudige hallenkerk met westtoren. Eclectisch bedehuis qua materiaalgebruik, opstand en plattegrond, aansluitend bij de laatgotische regionale kerkbouw, echter architecturaal aanleunend bij het zogenaamd "school neoromaans" van de toenmalige kerkbouw. Omringend kerkhof afgezoomd door middel van haag en lindebomen. Ten zuidwesten, geplaveid toegangspad met bakstenen hekpijlers.
ID: 32725 | Bouwkundig element
Sulferbergstraat 28 (Heuvelland)
Langgestrekte hoeve met dwarsschuur, koestal, vijf traveeën tellend woonhuis en stal rechts,; voorliggend begrint erf afgezoomd met doornhaag; erftoegang gemarkeerd met hekpijlers.
ID: 201001 | Bouwkundig element
Victoriastraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten noordwesten van de kerk van Dranouter. De begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus, is ontworpen door Charles Holden en W.H. Cowlishaw en wordt gekenmerkt door natuurstenen muren en schuilgebouw, smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.
ID: 201033 | Bouwkundig element
Waterputstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten zuidoosten van Wijtschate. Deze kleine begraafplaats, ontworpen door N.A. Rew, is deels ommuurd, deels omhaagd. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een toegangshekken, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen.
ID: 32772 | Bouwkundig element
Wulvergemstraat (Heuvelland)
Naar het zuiden georiënteerd hoevetje van het langgestrekte type bestaande uit een staltravee links, woongedeelte van drie traveeën en een staltravee links onder overstekend zadeldak. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen in achter- en linker zijgevel, uit het begin van de jaren 1920. Ten oosten, bakhuisje.
ID: 32666 | Bouwkundig element
Zwartemolenstraat 4 (Heuvelland)
Hoeve naar ontwerp van Gustave Fierens, naar verluidt in 1923 op de funderingen van de vooroorlogse hofstede heropgebouwd. Teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen met U-vormige opstelling rondom een verhard erf; resten van omwalling, ten westen.
ID: 833 | Bouwkundig element
Romershovenstraat 120 (Hoeselt)
Het complex bestaat uit een woonhuis-stalvolume, een vakwerkstal en -bakhuis, een bakstenen stal en een waterput.
ID: 303040 | Landschappelijk element
St.-Lambertusstraat 13 (Holsbeek)
Pastorie gebouwd als dubbelhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl aan het begin van de 18de eeuw (1707 volgens de muurankers), gelegen in ommuurde pastorietuin met tweeledige indeling van 63 are; op enkele oude bomen en een beplantingsheuveltje na zijn alle aanlegdetails verdwenen; heraanleg in 1999.
ID: 50907 | Bouwkundig element
Amersveldestraat 65 (Hooglede)
Dieperin gelegen, vrijstaand herenhuis 't Beukenhuis uit het laatste kwart 19de-eerste kwart 20ste eeuw, met omhaagde voortuin.
ID: 308501 | Bouwkundig element
Beverenstraat 123 (Hooglede)
Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo dezelfde opstelling. Losse, lage bestanddelen van verankerde, rode baksteen L-vormig gegroepeerd rond een begrint erf met voorliggende boomgaard.