Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 9532 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Korenwatermolen en omgeving

Eiland (Sint-Lievens-Houtem)
Korenwatermolen uit de 19de eeuw, gelegen op de Molenbeek in boomrijke omgeving; bewaard ijzeren scheprad en sluis. In de 15de eeuw was de watermolen eigendom van de Sint-Baafsabdij.


ID: 9536 | Bouwkundig element

Sint-Lievenskapel met Sint-Lievensbron

Kapellekouter (Sint-Lievens-Houtem)
Vermaard bedevaartsoord met kapel en omringend tuintje. Rechthoekige kapel met drie traveeën en driezijdige sluiting, onder zadeldak, van 1640, gerestaureerd in 1702; neogotische uitbreiding met anderhalve travee en nieuwe voorgevel.


ID: 301287 | Landschappelijk geheel

Leiemeersen

Sint-Martens-Latem (Sint-Martens-Latem)
De Leiemeersen te Sint-Martens-Latem omvatten nog alle kenmerkende elementen van een riviervlakte: de oeverwal, de komgronden, de pleistocene donk en als begrenzing de duinvoet en de duin. De meersgebieden, die een belangrijke rol speelden in de vroege landbouworganisatie, zijn hier nog vrij gaaf gebleven, dit in tegenstelling tot veel andere vergelijkbare gebieden in Oost-Vlaanderen.


ID: 301278 | Landschappelijk geheel

Golfterrein - Buizenberg - Warandebos

Buizenbergstraat, Kapitteldreef, Latemstraat, Nelemeersstraat, Reinaertdreef (Sint-Martens-Latem)
Het gebied gevormd door het Golfterrein, de Buizenberg en het Warandebos te Sint-Martens-Latem is de omvangrijkste en belangrijkste geomorfologische boreale stuifzandformatie van het Scheldebekken.


ID: 135381 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Cicindria met kasteeldorp Kerkom

Kerkom-bij-Sint-Truiden, Sint-Truiden (Sint-Truiden)
Ten zuiden van Sint-Truiden heeft de Cicindria(beek) een asymmetrische vallei met steilere oostelijke helling ingesneden in het Haspengouws leemplateau met zijn open field landschap van vruchtbare akkers. De asymmetrische valleihellingen zijn doorsneden door holle wegen.


ID: 300066 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Kortenbos

Hasseltsesteenweg 448 (Sint-Truiden)
Park in landschappelijke stijl met riant karakter met vijver, monumentale bomen en parkbos uit de eerste helft van de 19de eeuw en een tuin uit begin 20ste eeuw, als deel van een domein met gebouwen uit de 17de tot begin 20ste eeuw; een oude site, voorheen bezit van de Norbertijnenabdij van Averbode.


ID: 23071 | Bouwkundig element

Sint-Eucheriuskapel

Kapelhof (Sint-Truiden)
Gelegen op het zogenaamde "Kapelhof" met nabijgelegen miraculeuze bron. Gedurende de maand mei, bedevaart ter ere van de Heilige Bertilia van Maroulx, wiens miraculeus beeld in de kapel vereerd wordt.


ID: 135160 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Spiere en omgeving

Spiere (Spiere-Helkijn)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Spiere met aansluitend landbouwgebied en een nabijgelegen feodale site met motteheuvel. Het kasteelpark in landschappelijke stijl strekt zich uit langs de Grote Spierebeek in noordoost-zuidwestelijke richting. Rond het kasteelpark liggen akker- en weilanden met een open karakter wat het zicht naar en vanuit het kasteel vrijwaart. Ook de gekasseide Jacquetbosstraat ligt in dit gebied.


ID: 51146 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Grot en bron Het Fonteintje

Ommegang West (Staden)
Grot met piëta uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste kwart van de 20ste eeuw, boven bron, in de volksmond zogenaamd "het Fonteintje". Bakstenen ommuring en flankerende knotwilgen. Halfrond gietijzeren hek rond de waterput.


ID: 135075 | Landschappelijk geheel

Domein van het Rubenskasteel en omgeving

Perk (Steenokkerzeel), Vilvoorde (Vilvoorde), Elewijt, Eppegem, Weerde (Zemst)
Het gebied strekt zich uit ten zuiden van Weerde, waar een deel van de oude meanderende Zennebedding behouden is gebleven. Bomenrijen volgen vaak het patroon van het uitgebreid grachtenstelsel. Hier en daar komen beboste percelen voor met zowel loof- als naaldhout. Het gebied is genoemd naar het Rubenskasteel, naar zijn 17de-eeuwse eigenaar Pieter-Paul Rubens. Zijn ligging in een meander van de Barebeek kan erop wijzen dat het om een oude site gaat.