448 resultaten
ID: 89617 | Bouwkundig element
Hooiemeersstraat (Wielsbeke)
Bij het kanaliseren van de Leie wordt een nieuwe sluis gebouwd in de periode 1968-1971, in gebruik vanaf 1973. Constructie in staal en gewapend beton. Beglaasde machinekamer.
ID: 89598 | Bouwkundig element
Wielsbeeksestraat (Wielsbeke)
Drietrapssluis tussen de Leie en het kanaal Roeselare-Leie.
ID: 127462 | Bouwkundig element
Hoofd, Oostvaartdijk, Poort, Sasplein, Volksstraat (Willebroek)
De omgeving rond het monumentale sashuis in Klein-Willebroek, vormt een interessante industrieel-archeologische site.
ID: 135030 | Landschappelijk geheel
Zandhoven (Zandhoven), Halle, Zoersel (Zoersel)
Het Zoerselbos en Hooidonkse beemden is een weerspiegeling van een oud agrarisch-economisch concept dat deels teruggaat tot de 18de eeuw en met het Hooidonkbos, het beemdensysteem en de landbouwexploitatie deels tot in de Middeleeuwen. Het compartimentenlandschap en de vele sporen van het oorspronkelijke landbouwgebruik geven het gebied een typisch karakter. De vroegste verwijzing naar het gebied gaat terug tot 1233, toen de Hertog van Brabant het bos Hoodonc aan de Abdij van Villers schonk. Later kwam het gebied in handen van de Sint-Bernardsabdij van Bornem. Kenmerkend voor het gebied is het vloeibeemdensysteem. Ook werden er enkele visvijvers aangelegd. Met het kasteel ‘Zoerselhof’, enkele oude hoeves en kapellen omvat dit gebied tevens heel wat bouwkundig erfgoed. Het Boshuisje was een bron van inspiratie voor ‘De Loteling’ van Hendrik Conscience.
ID: 40894 | Bouwkundig element
Luchthaven Brussel Nationaal 1 (Zaventem)
De nationale luchthaven is ingeplant op een omvangrijk terrein dat zich uitstrekt over het noordelijke deel van Zaventem, een deel van Diegem en Steenokkerzeel.
ID: 76002 | Bouwkundig element
Havenlaan (Zelzate)
Drie naast elkaar gelegen hellingen bij de jachthaven, bijhorende gebouwen van 1963-64 doch hellingen wellicht ouder.
ID: 134164 | Landschappelijk element
Tervuursesteenweg (Zemst)
Domein voor recreatie en sportbeoefening, dat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, na een kort 'populistisch' pretparkintermezzo, het licht zag, werd ontworpen door modernistisch georiënteerde architecten en stedenbouwkundigen, maar in de aanleg en de stoffering van het landschap zijn nog andere stijlinvloeden merkbaar, bijvoorbeeld 'Nouveau Jardin pittoresque'.
ID: 200108 | Bouwkundig element
Tervuursesteenweg (Zemst)
In 1932 werd 11 hectare terrein afgebakend rond de kleine waterplas met het oog op de bouw en exploitatie van een recreatiepark.
ID: 41029 | Bouwkundig element
Watermolenstraat (Zemst)
Overblijfsel van een middeleeuwse sluistoren uit eind 13de of begin 14de eeuw, iets meer stroomafwaarts zijn de ruïnes van de watermolen die erbij hoorde.
ID: 200447 | Bouwkundig element
Antwerpsedreef, Boshuisweg, Monnikendreef, Schriekbos (Zoersel)
In de 18de eeuw werd het vloeibeemdensysteem hersteld door middel van houten spuien, die van 1730 tot circa 1760 door stenen spuien werden vervangen en aangevuld.